Zavřít reklamu

Thunderbolt port, známý z letošních modelů počítačů Apple, by měl najít své uplatnění také v nově vznikajícím segmentu takzvaných Ultrabooků, tedy počítačů, snažících se nabídnout v kompaktních rozměrech výkon plnohodnotného notebooku. Ultrabooky vybavené Thunderbolt portem, by vedle něm měly obsahovat ještě další port, který bude spolupracovat při synchronizaci počítače s příslušenstvím. Druhý konektor bude použit pro přímý přístup do chipsetu, díky čemuž se zajistí podpora technologii vPro a Wake on LAN. Takový počítač pak bude možné připojit pomocí jediného kabelu, který nahradí USB, HDMI, eSATA a další porty.

Namísto drahých dockovacích zařízení tak bude stačit počítač připojit pouze pomocí jediného kabelu, který se postará o propojení s každým dalším zařízením. Stejně tak používám Thunderport na svém MacBook Pro již nyní, jedinou nevýhodu vidím v nutnosti připojit reproduktory přes 3,5mm Jack konektor, kterým Apple LED Cinema ani Apple Thunderbolt Display nejsou vybaveny. V momentě, kdy by Apple vybaví své displeje o 3,5mm Jack, bude Thunderbolt sloužit pro vše, pro co nový konektor chystaný do ultrabooků. Již za několik málo let nás pravděpodobně čeká chvíle, kdy bude přenosný počítač vybaven pouze jedním portem.

Co článek znamená pro uživatele Apple počítačů s Thunderbolt konektorem? V momentě kdy se tento port rozšíří mezi korporátní klientelu, začne dramaticky narůstat počet příslušenství, které jej dokáži využít ke svému připojení. Pokud se Intelu skutečně podaří prorazit s portem do více typů počítačů než jsou ty od Applu, budeme mít možnost připojit tímto portem mnohem více příslušenství než v současné době.

thunderbolt-dock

 

*Zdroj: vr-zone.com

Dnes nejčtenější

.