Zavřít reklamu

Redakci serveru TUAW prozradil spolehlivý zdroj další údaje o připravovaném mobilním telefonu iPhone páté generace. Největší změny by měly postihnout jak hardwarové prvky telefonu, tak i jeho software. V neposlední řadě by se měl kompletně změnit způsob jeho ovládání. V krátkosti si tedy pojďme říci, o co se jedná.

Nový iPhone páté generace by měl být vybaven dvoujádrovým procesorem Apple A5, 1 GB operační paměti a fotoaparátem s rozlišením 8 megapixelů. Nový iPhone bude výkon zcela jistě potřebovat, změnit se totiž má i jeho ovládání. Telefon by mělo být možné ovládat nejen pomocí dotykové obrazovky (u ní se možná nepatrně změní rozměry) ale také pomocí hlasových příkazů. Ovládání by mělo fungovat na podobném principu, jako když bylo v roce 2009 představené u iPhone 3GS. Jen by mělo být daleko více “komplexnější”.

Funkce s názvem hlasový asistent je založena na technologiích společnosti Siri, kterou Apple před časem koupil, by měla být dostupná pouze v iPhonu páté generace (podpora páté generace iPodu Touch není jistá), jelikož je údajně velice náročná na operační paměť. Současných 512 MB pro pohodlné používání nestačí.

Nové hlasové rozhraní by se mělo stejně jako u současné generace spuštět delším podržením tlačítka home. Narozdíl od současného hlasového ovládání by však nová funkce měla umět ovládat kompletní prostředí telefonu a k tomu samozřejmě i něco navíc.

Nyní by již neměl být problém telefonu “nadiktovat” sms při jízdě v automobilu, zeptat se na třetí odmocninu z 16 nebo požádat o navigaci do nejbližšího supermarketu. Otázkou zůstává, zda bude telefon podporovat pouze Angličtinu nebo se dočkáme i naší mateřštiny.

Zdroj: TUAW, 9to5mac

Dnes nejčtenější

.