Zavřít reklamu

Nový Apple Vision Pro se ve výchozím nastavení ovládá pohyby očí a rukou. Pro jakkoli znevýhodněné osoby však funkce jako VoiceOver, nástroje zpřístupnění v podobě ukazovacího zařízení Pointer Control nebo Dwell Control umožní uživatelům komunikovat se systémem VisionOS jinými způsoby. V rámci zasedání WWDC pro vývojáře poskytla společnost Apple k těmto nástrojům další podrobnosti.

Funkce Pointer Control zprostředkovává ovládání zařízení Vision Pro na základě polohy hlavy, zápěstí nebo ukazováčku a nikoli díky sledování očí. K dispozici bude nastavení citlivosti pohybu tak, aby co možná nejlépe vyhovovalo individuálním potřebám.

Vision-Pro-Pointer-Control
Funkce Pointer Control Apple Vision Pro

Ovládání Dwell Control poskytne na obrazovce možnosti pro klepnutí, posouvání, dlouhé stisknutí a přetažení, což uživatelům umožní interakci s rozhraním bez použití rukou.

Vision-Pro-Dwell-Control
Funkce Dwel Control Apple Vision Pro

Tím ovšem výčet eventualit nekončí. Využít lze také funkce Guided Access, která podpoří soustředění tím, že omezí systém VisionOS v jednom okamžiku na jedinou aplikaci a Apple v souvislosti s ní uvádí, že jejím cílem je minimalizovat rozptylování pozornosti v daném okamžiku nepotřebnými aplikacemi na pozadí, odstraněním nepodstatných prvků uživatelského rozhraní a potlačením událostí, které by mohly působit rušivě.

Ve Vision Pro nebude chybět ani čtečka obrazovky Apple VoiceOver, u níž si uživatelé budou moci v nastavení systému VisionOS aktivovat zkratku, která funkci spustí trojím stisknutím digitální korunky zařízení. Vision Pro bude uveden na trh začátkem roku 2024 v USA s cenovkou 3 499 amerických dolarů a následně se dostane i do dalších regionů.

Dnes nejčtenější

.