Zavřít reklamu

light-peak-no-dvd-ssd-macbook-pro-2011Apple spolu s uvedením nových MacBookov Pro rozvíril aj diskusiu o baterkách, ktoré tieto MacBooky obsahujú. Apple avizuje na svojich stránkach, že výdrž týchto nových modelov je odhadovaná na 7 hodín, pričom ich predchodcovia mali výdrž batérie udávanú vyššiu. Tá sa pohybovala od 8 až 9 hodín pri 15 a 17 palcových modeloch, 10 hodín pri dvoch 13 palcových modeloch. Hneď ako prvé každého napadne, že Apple výdrž batérie drasticky znížil, hlavne pri dvoch 13” modeloch. Všetko to však môže byť úplne ináč, ako to vyzerá. Dokonca sám Steve Jobs pri predstavovaní nového MacBooku Air povedal, že Apple zmenil spôsob akým sa výdrž nových batérií meria, aby bol dosiahnutý ,,pravdivejší” výsledok. Pre zistenie, v čom je vlastne rozdiel, treba zájsť na stránky Apple a prečítať si aj informácie, ktoré sú dolu napísané malým písmom. Tam je (bolo) napísané, pri akých podmienkach sa tieto testy uskutočnili. Staršia, čiže predchádzajúca generácia MacBookov Pro tam mala napísané (ešte aj má na apple.sk) presne toto:

V rámci testu bezdrôtovej produktivity sa meria výdrž batérie pri bezdrôtovom surfovaní po rozličných webových stránkach a pri upravovaní textu v textovom dokumente s jasom displeja nastaveným na 50 %.

Keď sa nad tým tak zamyslíte, MacBook by tých avizovaných 10 hodín (predchádzajúci 13” model) vydržal v prípade, keď by ste sa pripojili k WiFi, nastavili jas na 50% a navštívili napr. stránku www.apple.com, kde sa nenachádza žiadny flash, ktorý by výdrž znížil a sem-tam si niečo napísali v Pages. Tak by sa vám MacBook Pro vybil po 10 hodinách. Teraz sa táto podmienka upravila, a pri nových MacBookoch Pro vyzerá takto:

The wireless web test measures battery life by wirelessly browsing 25 popular websites with display brightness set to 50%.

battery

Vo voľnom preklade to znamená, že dĺžka prevádzkovej doby batérie sa počítala v prípade, keď sa na MacBooku surfovalo po 25 populárnych stránkach a s jasom displeja nastavenom na 50%. Tu môžeme vidieť ten rozdiel, v prvom prípade je hovorené len o rozličných webových stránkach, v druhom prípade až o 25 populárnych, ktoré môžu mať rozličné nároky na hardware, a tým aj na batériu. Napr. také youtube.com (s videami vo flashi) má určite vyššiu záťaž ako stránka Apple. Je teda dosť pravdepodobné, že výdrž ostala rovnaká alebo sa o niečo málo zvýšila, len Apple chce informovať svojich zákazníkov ,,pravdivejšie”, aj keď sa nám to môže zdať, že výdrž drasticky znížil.

Dnes nejčtenější

.