Zavřít reklamu

twonav
TwoNav je aplikace Španělských vývojářů CompeGPS TEAM. Jedná se prakticky o jedinou „použitelnou“ aplikaci na iTunes, která kombinuje jak turistickou tak automobilovou navigaci. Společnost CompeGPS TEAM nemá na svědomí jen aplikaci TwoNaw, která je multiplatformní a lze ji spustit na mobilních operačních systémech iOS, Symbian a Windows Mobile. Pokud budete chtít navigaci použít na vašem MacBooku nebo Notebooku  OS Windows nabízí se zde i tato možnost.

Samotná aplikace se prodává za 49,99 Euro, ale jako taková je použitelná pouze s online mapovými podklady, kdy po nastavení umí stahovat mapy z webu, mezi základní použitelné v Česku, patří mapové podklady ze série „OpenStreet maps“ a „OpenStreet maps Cyclo“ Jedná se o mapové podklady, které jsou zdarma a vytvářejí je sami uživatelé pomocí webového rozhraní.

Doplňkové mapové podklady lze zakoupit samostatně například ČR&SR v turistické podobě je možné dokoupit za 59 Euro, podobné ceny nalezneme i u ostatních mapových podkladů, není zde ale vyjímkou 100 Euro za mapu. Protože je TwoNav jak turistickou tak i silniční navigací, je možné zakoupit i plnohodnotné mapy pro navigaci v autě, kde cena plného pokrytí Evropy je 160 Euro. Silniční data jsou dodávány společností TeleAtlas,  pro turistické mapy jsou využívána data lokálních distributorů.

https://youtube.com/watch?v=cJEyLAFjmLY

Automobilová navigace

K automobilové části aplikace nemá moc cenu se rozepisovat, jedná se o klasickou autonavigaci s možností vyhledávání bodů zájmu, adresy, ukládání oblíbených bodů a plánování tras.  Pokud budeme chtít poslouchat hlasové navádění, musíme se spokojit s Angličtinou případně pro nás bližší Polštinou. Stejně jako celý program tak ani hlasová navigace není v českém jazyce. V režimu silniční navigace je dostupný i tzv. EcoRoute režim, kdy je možní zjistit na základě údajů o vozidle (typ paliva, průměrná spotřeba) kolik uhlíku váš vůz vyprodukoval a jak moc je ekologický či nikoli.

Turistická navigace

Zde přichází ta zajímavější část aplikace.  Hlavní menu je velmi jednoduché, obsahuje základní možnosti jako navigování, prohlížení mapy, nastavení atp. Volba navigace umožní navigování na uložené souřadnice, trasové body, naplánovanou trasu, prošlou trasu nebo geocache.  Když mluvíme o prošlé trase, zde se zastavím, záznam trasy je možný v několika režimech což není u aplikací pro mobilní zařízení úplně obvyklé jedná se o možnosti automatického záznamu kdy sama aplikace určí kdy má a nemá  zaznamenat jednotlivé body „track logu“ , dalšími možnostmi je nastavení záznamu na základě vzdálenosti nebo času. Je tedy možné vyrobit jednoduchá záznam, jen pro hrubou orientaci ale také podrobný záznam s hustotou bodů  bod/metr nebo bod/sekunda.

https://youtube.com/watch?v=Zv7GIZwG9oo

Zaznamenaná a uložená data je možné spravovat ve smyslu změny názvu, úpravy souřadnic, smazání.  Pokud potřebujeme do zařízení dostat svá data, například uložené soubory z jiného přístroje, mapy nebo geocache je možné do iPhone přistoupit pomocí softwaru iPhone Explorer (nevyžaduje jailbreak). Data jednoduše nakopírujeme do paměti iPhonu a v aplikace pouze zvolíme cestu.

Na mapové stránce nalezneme klasická tlačítka pro zoomování mapy společně se čtyřmi datovými poli a kompasem. Zajímavostí je naklápění mapy do 3D, kdy je možné pokud máte mapu s 3D modelem terénu nebo samotný 3D model, využít toto naklápění a lépe se tak orientovat v nadmořké výšce terénu.

Resumé

Cena aplikace není nikterak vysoká na to jaké funkce nabízí, využití bych viděl spíše pro turistiku a geocaching, velkým mínusem je absence češtiny, spíše tedy české hlasové navigace v automobilovém režimu. Na trhu jsou dnes pro turistiku i jiné aplikace jako MotionX GPS a jemu podobné, bohužel zde však není možnost použití vlastních nebo zakoupených map ale pouze stahování online map přes internet. Pevně věřím že tvůrci brzy aplikace vylepší po stránce grafické, při použití na iPhone 4 jde vidět nedokonalost a pixelizace grafiky, která je dělaná pro hrubší displej iPhonu 3G a 3Gs.

TwoNav si můžete stáhnout v iTunes App Store za cenu 49,99 Euro pro iPhone zde.

TwoNav si můžete stáhnout v iTunes App Store za cenu 49,99 Euro pro iPad zde.

Dnes nejčtenější

.