Zavřít reklamu

(UPDATE:) Gowalla je celkom mladá služba založená na geolokačnom a sociálnom princípe. Veľmi často diskutovanou a porovnávanou je so službou Foursquare. Aj keď ide o rovnaký princíp každá je niečím odlišná a zaujímavá. Základnou myšlienkou služby Gowalla je zdielanie svojej polohy s vašimi priateľmi v samotnej Gowalle alebo máte možnosť výberu aj služby Twitter a Facebook. Na rozdiel od Foursqure je možnosť “Check-in” (prihlásenie  sa na konkrétne miesto) dostupná iba ak sa na danom mieste skutočne nachádzate a tým je obmedzené falošné prihlasovanie sa na “Spot” (mieto určené na check-in) za účelom rýchleho zozbierania “Stamps”.

Screen shot 2010-06-17 at 6

Čo sú “Stamps” ?

Stamps sú akési pečiatky vo vašom virtuálnom pase. Každý “Spot” (miesto) má svoju značku prislúchajúcu k danej oblasti ktorú reprezentuje. Všeobecné značky sú napríklad obchody, budovy, reštaurácie, pamiatky, atď. Každý novovytvorený spot obsahuje názov, kategóriu a poznámku. Poloha sa na rozdieľ od Foursquare nedá uložiť na základe adresy ale iba vašej aktuálnej polohy, čo môže byť, ak ste vo vnútri budovy dosť nepresné vzhľadom na absenciu GPS signálu. Preto je veľmi dôležité sa o svoje miesta starať a pri najbližšej príležitosti keď budete na webe, aktualizovať polohu “spotu” na mape. Pomocou fotoaparátu môžete pridávať k „spotom“ fotky či už vás alebo miesta samotného. A tak môžete priateľom ukázať čo vás na danom mieste zaujalo.

Daľšou kategóriou sú špeciálne pečiatky ktoré môžete získať iba na predom určených miestach. Ako napríklad ak ste sa zúčastnili na finálových zápasoch NBA, ZOH Vancouver 2010 alebo na momentálne prebiehajúcich MS vo futbale v Južnej Afrike. Okrem týchto časovo obmedzených miest sú daľšou možnosťou ako získať špeciálne pečiatky takzvané “Challenge spin” pre získanie ktorých musíte spniť určité úlohy. Navštíviť 10 rôznych mexických reštaurácií, absolvovať nočnú jazdu po desiatich rôznych baroch behom jednej noci, návšteva určených výstav alebo múzeí a podobne.

IMG_0108
IMG_0109
IMG_0110

Ako získať nové predmety?

Predmety sú pridelované náhodne za “Check-iny”, podľa niekoľkých kritérií.

Koľko predmetov práve nesiete, podľa kategórie miesta na ktoré ste sa prihlásili a celkovej zvláštnosti predmetu samotného. Samotné využívanie týchto predmetov je čiastočne zahalené rúškom tajomstva a Gowalla s nimi plánuje do budúcnosti veľké veci. Podobne ako pri geocachingu máte možnosť ziskať rôzne virtuálne predmety ktoré môžete odložiť napríklad na novo vytvorenom mieste a stanete sa jeho zakladateľom. Každý predmet má svoje sériové číslo a takto môže cestovať doslova po celom svete. Keď prídete na nové miesto môžete si zobrať ktorýkoľvek predmet ktorý tam pred vami niekto zanechal ale za podmienky že tiež tam nejaký iný predmet necháte. Súčasne môžete mať v telefóne maximálme 10 položiek. Ak sa dostanete k predmetu ktorý sa vám páči a chcete si ho nechať môžete si ho pridať do svojej stálej zbierky. Funkcia je dostupná aj cez iPhone APP.

Trips”

Ďaľšou výzvou ktorú spolu s aplikáciou Gowalla môžete absolvovať je návšťíviť rovnaké miesta ako vaši známy a priateľia. Sú to cesty s predom určenými zastávkami na vašej ceste. Tieto cesty vytvára Gowalla alebo samotný užívateľia môžu vytvárať vlastné „Trips“ prostredníctvom webu Gowalla a to tak že kliknú na nejaký „Spot“ a zvolia „Add to Trip“. Vami vytvoréné „Trips“ budú dostupné aj pre vašich priateľov.

IMG_0111
IMG_0112
IMG_0113

Bookmarks sú klasické záložky kde si môžete ukladať obľúbené miesta a ak napríklad si cez web pridáte nejaké miesto tak automaticky ho uvidíte v Bookmarks aj v mobile. Aplikácia Gowalla je momentálne dostupná pre platformy iPhone iOS, Android OS a Palm OS, z ktorých je každá na inom stupni vývoja. Najlepšie je na tom aplikácia určená pre iPhone.

Geolokačné a sociálne služby sú dnes na vzostupe a ich obľuba raketovo stúpa čo súvisí aj s vývojom smartphonov a ich rozširovaním medzi veľkú časť populácie. A či už si poviete že prečo práve ja by som sa mal takým niečím zaoberať keď mi to nič reálne neprinesie, tak sa skúste zamyslieť nad tým čo vám prináša na Facebooku tlačidlo “Páči sa mi to”.  :-)

A predsa ho všetci používajú. :-)

Jan Caran

twitter.com/jcaran

art-gowalla-340

UPDATE: Oprava nepresností ktoré sa týkali vytvárania „Trips“ užívateľmi a možnosti pridávať predmety do zbierky prostredníctvom iPhone APP. Ďakujem za upozornenie @gowallacs a @petrsmid.

Dnes nejčtenější

.