Zavřít reklamu

iPhone 4
Keď som sa dostal pár krát do situácie že som nemohol nájsť určitú adresu a to v meste ktoré dôverne poznám, rozhodol som sa že si zaobstarám nejakú navigáciu. Tak som si zakúpil PND navigáciu Garmin.  Jej neoceniteľné služby mi pomohly na niekoľkých zahraničných dovolenkách a pracovných cestách. Po čase mi ale prišlo dosť otravné a hlúpe tahať stále so sebou daľšie zariadenie v dobe keď má dnes už takmer každý z nás nejaký ten smartphone.

Rozhodol som sa zaobstarať si nejakú navigačnú aplikáciu pre iPhone. A to z dôvodu že navigáciu najviac potrebujete práve vo chvíli keď ju máte doma v poličke.
Ešte skôr ako som sa rozhodol čokoľvek kúpiť tak som si povedal že vyskúšam zabudovanú aplikáciu “Maps”, či nebude vyhovovať mojim potrebám. Poučený systémom MAC OS X že tie najlepšie aplikácie sú  priamo zabudované v systéme som sa pustil do testovania. Kedže mám u operátora 1GB dátový paušál tak prenesené dáta neboli problémom. Po pár jazdách na známe miesta pokrytých 3G signálom som nebol celkom presvedčený o dokonalosti tejto APP. Neskôr ako som zistiľ v mne neznámom prostredí a na pokrytí EDGE prípadne iba GPRS je takéto navigovanie skôr nebezpečné. Taktiež pohľad 2D by sa pri nájazde do zložitejších nadúrovńových križovatiek nemusel skončiť štastne.
Poučený z nezdaru som sa obrátil na renomované firmy ako Navigon, TomTom, iGo, Sygic a iné. Navigácie sú to určite skvelé ale čo si budeme hovoriť “drahé”. Na to aby ma dva tri krát do mesiaca doviedla na správnu adresu sa mi nechce platiť cena za ktorú sa dá na MACu zaobstarať pomaly iWork. A vtedy som narazil na Aplikáciu Speed & Traffic Traps Europe od slovenskej firmy Sygic. Mimochodom jej zakladateľ Michal Štencl sa stal Slovenským podnikateľom roku 2009 ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Ernst & Young. Hlavné prednosti. Speed & Traffic Traps Europe kombinuje hlavné prednosti navigačnej aplikácie s aplikáciou Speed Camera a určitým druhom sociálnej siete. Všetky mapy máte nahrané vo svojom iPhone/iPode Touch a počas navigovania nepotrebujete žiadny dátový traffic. Medzi hlavné prednosti patrí: Plné pokrytie uličnej siete vrátane čísiel domov. Inteligentný výpočet trasy. Prepočítanie trasy pri zlom odbočení (nie ako Google Maps). Kompletné SpeedCam dáta z SCDB.info (viac ako 26 000 kamier z 36 krajín EU.
Sociálny rozmer
Počas navigovania máte možnosť odoslať informácie o cestnej kontrole alebo obchádzke (uzávierke). Tieto informácie budú v reálnom čase zdielané s ostatnými používateľmi. (na toto už nejaký ten dátový program  potrebovať budete) Tieto informácie môžete zdielať anonymne alebo sa môžete zaregistrovať na stránkach policetraps.com. Potom môžu byť vaše informácie ktoré zdielate hodnotené inými užívateľmi a tiež vy budete môcť hodnotiť ostatných užívateľov. Týmto spôsobom sa bude môcť komunita rozširovať o kvalitné príspevky a na oplátku budú mať vysokohodnotený prispievatelia väčší vplyv v rámci komunity.

mzl
mzl

Vzhľad
Info o aktuálnej povolenej rýchlosti je zobrazované na displayi počas navigovania. Možnosť upozorňovania na max. povolenú rýchlosť sa dá zvlášt nastaviť pre mesto a mimo mesta. Zvukové varovanie pri prekročení rýchlostného limitu je samozrejmosťou. Navigovanie je z 3D pohľadu ako ste zvyknutý z normálnych navigačných APP. Možnosť nastavenia denného a nočného režimu, domácej adresy, obľúbených destinácií, prístup do kontaktov tel. a vyhnutie sa spoplatneným úsekom určite potešia. Ikony v menu sú dostatočne veľké a neni problém APP bezpečne ovládať ani v aute. Prepnutie do “landscape” módu je bezproblémové a zvižné aj na iPhone 3G. Plánovanie a simulácia trasy je štandardná. Obsiahnuté mapové podklady: Andorra, Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Gibraltar, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, Vatican City State.
Len prejazdové cesty: Albania, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Ukraine

Nevýhody
A aby sme pochopili prečo vlastne Sygic predáva túto aplikáciu iba za 9.99€ musíme vymenovať aj funkcie o ktoré je APP ochudobnená. Absencia akejkoľvek hlasovej navigácie. Počas navigovania neuvidíte aktuálnu rýchlosť, čas ani vzdialenosť zostávajúci do cieľa vašej cesty. Iba grafické znázornenie kde sa nachádzate medzi štartom a cielom. Daľším nedostatkom môže byť inštalácia ktorá trvá cca 30 až 45 minút. Veľkosť samotnej aplikácie je 1.8GB čo môže byť pre niekoho kto má iba 8GB iPhone dosť nepríjemné. Najmä keď pred inštaláciou je potrebné mať skoro dvojnásobok voľného miesta. Ak tieto veci nedokážete oželieť tak vám neostáva nič iné ako siahnuť po štandardnej navigačnej APP.

mzl
mzl

Záver
Myslím že tento počin Slovenskej firmy Sygic je krokom správnym smerom najmä v dobe Twitteru, Facebooku, Foursquare a iných. Vidno to aj v novom iPhone OS 4 kde Apple implementoval “Game Center”, o ktorom sa ešte časom určite veľa dozvieme. Či už ho bude môcť Sygic využiť vo svoj prospech alebo nie ukáže čas. Ale jedno je isté ak potrebujete príležitostnú navigáciu za prijateľnú cenu s možnosťou vyvarovať sa pokutám za dopravné priestupky, skúste siahnuť po Speed & Traffic Traps Europe.

Aplikáciu si môžete stiahnuť v iTunes App Store.

Jan Caran
twitter.com/jcaran

Dnes nejčtenější

.