Zavřít reklamu

Narozdíl od jiných serverů si netroufám bez ohmatání soudit, jaký vlastně nový iPad je. Produkty společnosti Apple Inc. používám více jak 4 roky, za tu dobu jsem měl v ruce Mac Mini, PowerMac G4, PowerBook G4 a nyní MacBook Pro Unibody 15″ + Apple LED Cinema displej. Toto není výčet na „machrování“, ale na všech těhto strojích se mi něco líbilo, neco co nedokáže uživatel OS X říct, ale je to prostě to co ho odlišuje, ta krása a opravdu to není pouze svítící jablíčko.

Jsou to takové blbosti jako je zhasínání a rožínání světlýlka při režimu spánku, vysouvání DVD pomocí klávesy a tak dále. Stejně tak to mám u iPod touch a iPod nano 1.generace který doteď slouží při trénování na nike+ skvěle. Bohužel u prvního iPhone se toto wow pro mě neuskutečnilo a tak nyní používám Blackberry a vůbec se za něj nestydím. 27.1.2010 jsme již od 4 hodiny odpoledne s Karlem hltaly vše co se objevilo kolem keynote, nakonec v 19:00 našeho času přišel Steve Jobs a všem nám ukázal iPad. Přesně to co mě jako první napadlo bylo, sakra vždyt tady zase nemám wow, stejně jako u iPhone. Byl jsem tedy stejně jako 99% uživatelů naštvaný ( procenta jsou přehnaná, nicméně graf znázorňující postup akcií po minutách keynote jasně mluví za to, že nejsem daleko od pravdy).

akcie_apple_ipad

Čím více se Steve pouštěl do prezentace tím více jsme říkal wow, až na konci keynote jsem si řekl, že iPad chci. Chci ho kvůli počtu detailů, kvůli tomu jak vypadá knihovna s ebooks. Kvůli tomu jak se na něm surfuje, díky tomu jak je velký a zároveň malý. Těchto detailů jsou desítky, a přesně ty dělají z iPadu nejdokonalejší tablet současnosti. iPad není evoluce iPhone, je to revoluce počítače. Mac OS X ? Miluji tento systém, ale bohužel není na iPad připraven. Není tak dokonalý jako iPhone OS upravený pro iPad a navíc, samozřejmě Apple Inc. se nevzdá Apple App Store, který dělá 70% prodeje iPhone a iPod touch! Díky této službě je Apple Inc. stále na vrcholu mezi mobily a je jedno, že nexus one má rychlejší procesor a má také svůj App Store, nikoho kromě lidí z Google to nezajímá. Ale to, že Apple má vlastní App Store zajímá každého, protože díky tomu si lidé koupí iPhone/iPod touch/iPad. Vemte si, že by opravdu iPad při taktu 1Ghz dostal Snow Leopard, uvědomme si kolik aplikací, které v současné době používáme na Mac OS X, zvládne takto nízkou frekvenci a malou operační paměť. Ani iTunes bychom nerozjeli tak jako iPod na iPhone OS.  A věřím, že do zařízení podobného vzhledu, konstrukce, s takovou možností chlazení jakou má iPad, nelze v současné době osadit výkonějším procesorem.

ipad_wifi_design

iPhone OS je v současné době na 1 Ghz procesor jako stavěný a vše na něm jede neskutečně rychle. Uživatelé iPhone 3G zažili opravdu neskutečný skok, když přešli na iPhone 3Gs a spustili stejné aplikace, jako na předchozím modelu. Stejný, ještě větší šok nyní v rychlosti zažijeme mezi iPhone 3Gs a iPad. Aplikace jako je Keynote nebo Pages, jsou pak  tím, díky čemu lze používat iPad ve škole, nebo v práci.  Pokuď víte, že vám stačí si ve škole dělat zápisky a nebudete tam déle jak 10 hodin, není potřeba sebou tahat drahý a těžký MacBook, stačí vzít zařízení, které dá každá dáma do kabelky a každý týpek do batohu. A ano iPad je elegantní, je to klenot, který se hodí jak na stůl kde leží další drahé věci, tak i do ruky dámě v sukýnce a lodičkách. iPad je krásný, výkoný a bezchybný.

Na druhou stranu, čím více zařízení a funkcí přichází, tím více je vidět markatní rozdíl mezi uživateli, kteří mohou používat iTunes Store a těmi, kteří tuto možnost nemají. Ebooks je další sekment který dělá z iPadu iPad, ale bohužel pouze v USA. A nenechme se vysmát články, které již patým rokem hlásají, iTunes Store již za měsíc v ČR! Díky legislativě České Republiky, není v současné době při současných zákonech možné, aby v ČR existoval iTunes Store! Ovšem za cenu 499 dolarů, rozhodně nemám o čem přemýšlet a již se těším až bude iPad v prodeji. Dokonale dokáže využít čas strávený ve vaně, na záchodě nebo v posteli, kdy se vám již nechce vstávat ke stolnímu Macu, ale ještě chcete sledovat něco na internetu. Navíc třeba při vaření stačí postavit iPad na linku a díky velikosti displeje vidíte i z dálky od sporáku recept, což u iPhone / iPod touch není možné. Rozhodně se tedy na iPad těším, ale nevnímám jej jako plnohodnotný pracovní nástroj, ale jako velmi efektní a efektivní doplněk ke stávající řadě Apple produktů.

Roman Zavřel

Dnes nejčtenější

.