Zavřít reklamu

iPhone OS 1.0 iconMinulý týden oslavil iPhone 9 let od dne, kdy se začal vůbec poprvé prodávat a tím samozřejmě oslavil narozeniny i systém iOS (dříve iPhone OS), který tak ve stejný den spatřil světlo světa, protože se poprvé dostal do rukou běžných zákazníků. Byl to právě iPhone OS (dnešní iOS), který tenkrát nastolil revoluci, protože byl neuvěřitelně jednoduchý a dokonce i malé dítě hned vědělo, jak jej ovládat. Nedávno nám Apple představil již 10. verzi tohoto systému, která toho umí mnohem více, ale na druhou stranu je také výrazně složitější. Jak moc se ale iOS za těch 9 let změnil? To nám ukazuje EverythingApplePro.

Youtuberovi se totiž po celém dni snažení podařilo provést downgrade u svého prvního iPhonu na iPhone OS 1.0. Jak poznamenává, nebylo to vůbec jednoduché, protože si musel nainstalovat Windows XP a hlavně mít specifický iPhone, který byl vyrobený v určitém roce, což naštěstí měl, protože jich podle svých slov má několik. Dále pak musel nejprve přejít z iOS 3.1.3 (poslední systém, který lze na první iPhone nainstalovat) na iOS 3.0, odsud na iPhone OS 1.1 a poté konečně na iPhone OS 1.0.

Právě díky tomu nám může youtuber exkluzivně ukázat, jak moc se iPhone OS 1.0 liší od iOS 10. V první řadě se změnil styl odemykání telefonu, v iOS 10 totiž zmizel legendární „slide to unlock“ a nahradilo jej odemykání pomocí domovského tlačítka. Výrazně se změnila například i kalkulačka, tedy její design a podobně i počasí, protože v iOS 10 si jej můžete zobrazit pomocí widgetů, tedy pokud máte iPhone s 3D Touch displejem.

Prvnímu systému pro iPhone chyběl i dnes již charakteristický App Store, ten totiž dorazil až o rok později s iPhone OS 2.0 a iPhonem 3G. Tím pádem bylo nutné používat jen předinstalované aplikace a nebylo možné žádnou doinstalovat ani odstranit, a tak vlastně existovala jen jedna jediná plocha, dnes jich máme klidně pět. Dokonce nebylo možné změnit ani umístění ikon na domovské obrazovce. Neexistoval ani screenshot nebo přepínač aplikací, který vyvoláte dvojím stisknutím home buttonu. Zapomenout jste mohli i na tak užitečné funkce jako ovládací a notifikační centrum, tudíž dostat se do aplikací bylo možné jen výhradně přes jejich ikony.

Systém iPhone OS 1.0 byla ale mnohem jednodušší, což je vidět například i na obyčejném nastavení, které je dnes poměrně složité, protože ukrývá spoustu položek. Tenkrát jich bylo ale jen pár a každý hned věděl, kam kliknout. Byl to tak jednoduchý systém, že jej po chvilce zvládalo ovládat i malé dítě, ale svou funkci vždy plnil.

 

Dnes nejčtenější

.