Zavřít reklamu

Recenze iPhone 6Jak jsme vás nedávno informovali, poslední zprávy a spekulace hovoří o tom, že příští generace iPhone nabídne bezdrátové nabíjení. To samozřejmě neslyšíme poprvé – o této technologii se v souvislosti s Applem mluví několik let. Je to podobný případ jako s NFC, ač se ho Apple na začátku bránil a představil alternativu v podobě Passbook, nakonec ho do iPhone integroval (i když v limitované podobě). Odpověď na to, jestli iPhone přinese bezdrátové nabíjení ví jen samotný Apple. Jak na tom ale tato technologie v současnosti je? Je to opravdu velká výhoda?

K bezdrátovému nabíjení potřebujete zakoupit (nebo k telefonu od výrobce dostat) nabíječku, na kterou zařízení položíte a to se pomocí cívek na zadní části přístroje spojí s těmi na podložce, což následně vytvoří přenos energie. Podložky pro nynější telefony už nejsou tak drahé jako dřív, nejlevnější se dají sehnat i pod 400 kč. Výrobci se na tuto oblast v poslední době zaměřili, a tak najdeme nabíječky, které mají mnoho podob – ať to jsou podložky, polštářky či praktické stojánky. Zní to lákavě a jednoduše, že? Ne tak docela.

Osobně bezdrátové nabíjení jsem na svém telefonu, který tuto funkci podporuje, používal 3 měsíce. Doufal jsem, že půjde o pohodlný způsob, jak se konečně zbavit všech těch kabelů, otravného připojování a zasouvání (Zvlášť s Micro USB je to peklo, zlatý Lightning konektor!). Zakoupil jsem tedy podložku ve střední cenové kategorii a očekával, jak mi usnadní každodenní trápení.

qi

Ukázalo se ale, že QI Wireless Charging, jak se této technologii v anglickém jazyce nazývá, přináší spíše více problémů a frustrace než výhod. Hlavní nevýhoda spočívá v tom, že zařízení nemůžete ovládat během nabíjení, a tak zařízení neustále z podložky odebíráte a následně ho na podložku znovu pokládáte. Trvá tedy opravdu dlouho, než se váš telefon nabije. Ano, bezdrátové nabíjení je skvělé pokud jdete spát, telefon jednoduše položíte na podložku a nemusíte hledat kabel. Realita je ale jiná, nynější zařízení mají většinou tragickou výdrž baterie, a tak hodně uživatelů nabijí telefony i přes den, kdy potřebují zařízení aktivně používat. Tento způsob odebírání a pokládání telefonu na nabíječku navíc vytváří další problém – proces nabíjení se neustále přerušuje. Výrobci říkají, jak technologie pokročily a jak novým bateriím nevadí přerušované nabíjenÍ, což je ale diskutabilní. Ač bych tomu rád věřil, stále z toho nemám dobrý pocit a myslím, že tento způsob není pro baterii zdravý a že v delším časovém horizontu se celková kapacita baterie sníží.

Dalším problémem je délka nabíjení. I když telefon na nabíječce necháte položený a nijak s ním nemanipulujete, přenos energie jednoduše není tak silný, jako při běžném nabíjení přes kabel. Dále je nutné počítat s dalšími drobnostmi, jako s tím, že informační dioda na mé nabíječce pořád svítila a navíc krátkým zvukem signalizovala zahájení nabíjení, což zvlášt v noci není vůbec příjemné. To je samozřejmě řešitelné zakoupením jiné nabíječky, která by ale mohla mít zase jiné nevýhody.

Ač jsem velkým fanouškem všech technologií a mám rád všechny vymoženosti, tuto technologii jsem si neoblíbil. Po nějakém čase jsem stále víc a víc používal kabel, až jsem bezdrátovou nabíječku hodil do šuplíku. Můžu říct, že mi vůbec nechybí. Je mi jasné, že spousta uživatelů je s QI Wireless Charging spokojena, nicméně zmíněné problémy eliminovat nelze (zvlášt nemožná manipulace se zařízením).

Apple si je nejspíš těchto problémů vědom a doufám, že pracuje na svém originálním řešení. Přece jenom spolu s Apple Watch představil elegantní MagSafe konektor, který se efektivně a lehce připojí k hodinkám. To zní slibně. Zde jde ale o jinou situaci – odložené hodinky během nabíjení není nutné používat. Navíc celková doba díky malé kapacitě baterie nabíjení je relativně krátká.

Přes všechny problémy má ale QI Wireless Charging velký potenciál. Před pár dny jsme vás informovali o tom, že Intel pracuje na svém způsobu nabíjení a chce, aby tuto technologii adoptovaly kavárny a různé podniky. Bylo by tedy parádní pokud by se bezdrátové nabíjení objevilo například ve stolech či v poličkách – lidé by si jednoduše mohli během návštěvy restaurace nabít telefon pouze jeho položením na stůl, u kterého sedí. Otázkou ale je, jak rychle se tato technologie v restauracích a jiných zařízeních objeví. Je ale jasné, že by tomu integrováním bezdrátového nabíjení do svých produktů markantně pomohl Apple – jen se koukněme, jak rychle prodejci v USA adoptovaly NFC terminály pro Apple Pay.  Nezbývá nic jiného než si počkat na to, co nám Apple v roce 2015 představí.

Charging Apple Watch

Dnes nejčtenější

.