Zavřít reklamu

photo.jpg-2Samozřejmě si uvědomuji, že se náš server zabývá především tématikou spojenou se společností Apple, ovšem následující zprávu pokládám za nejvýznamnější objev naší generace a pokud bych pominul rozluštění kódu DNA, tak i za největší objev v historii vědy. Vesmírný modul Philae, který po deseti letech konečně doputoval na kometu, na ni totiž objevil organické sloučeniny uhlíku, který je základem života na naší planetě.

Organické sloučeniny byly objeveny konkrétně v atmosféře komety a podporují teorii panspermie, podle které vznikl život na Zemi před miliardami let. Teorie panspermie hovoří o tom, že život na Zemi vznikl zasetím spór, které putují kosmickým prostorem na tělesech jako jsou například komety.

„Před tím, než se Philae odmlčel, dokázal odeslat téměř veškerá vědecká data, která nasbíral během první vědecké sekvence,“ uvedl Stephan Ulamec z ESA, tedy Evropské vesmírné agentury. Na jaře by se měl robot opět probudit ze spánku, který způsobily vybité baterie a poté se již vrhne na zkoumání komplexních sloučenin jako jsou například aminokyseliny nebo na zkoumání přítomnosti metanu a etanolu, které jsou základním stavebním kamenem živých organismů. Pokud se podaří najít i tyto sloučeniny, pak lidstvo odpovědělo na otázku, kde se na Zemi vzal život.

Philae_touchdown_node_full_image_2

Další analýzy navíc naznačují, že povrch komety je z velké části tvořen vodou, respektive ledem, který je taktéž základem pro život. Informace o organických sloučeninách uhlíku potvrdil pro BBC New doktor Fred Goessmann, který je zodpovědným vědcem pro detekci organických látek pomocí robota Philae. Vědci však prozatím nezveřejnili které konkrétní molekuly se podařilo nalézt a jak složité mají vazby.

_79110193_79108784

*Zdroj: BBC News

Dnes nejčtenější

.