Zavřít reklamu

Thunderbolt port je v současné době nejrychlejší port v sériově vyráběných počítačích, to však Intelu nestačí a již nyní ví, jak udělat Thunderbolt port ještě rychlejší. Nová, rychlejší verze Thunderbolt portu by se měla světu představit již velmi brzy. Intel pro zvýšení výkonu využije protokoly PCI-Express 3.0, které významným způsobem zvýší rychlost přenosu dat.

Technologii Thunderbolt přivedl na trh počítač Apple MacBook Pro Early 2011, který jej jako první na světě nabídl. Technologie, kterou vyvinul Intel původně nesla označení LightPeak, které se však změnilo na Thunderbolt, dle označení samotného portu. Thunderbolt je tedy na trhu zatím pouze rok, ale Intel již nyní pracuje na zlepšení, které by se mělo objevit již v letošním roce, pravděpodobně v jeho první polovině. Zatím co protokoly PCI-Express 2.0 nabízí rychlost přenosu dat 5GB za vteřinu, při využití PCIe 3.0 dokáže Thunderbolt port přenést za jedinou vteřinu až 8GB dat. Intel garantuje, že se s Thunderbolt portem dostane na rychlost 10GB přenesených dat za vteřinu. V laboratorních podmínkách se pak již nyní daří přenášet 100GB za jedinou vteřinu.

thunderbolt

Na právě probíhajícím veletrhu výpočetní techniky Cebit se představuje jeden externí disk podporující Thunderbolt za druhým. Mezi společnosti, které přichází na trh s disky pro Thunderbolt patří také Western Digital, na jehož recenzi se můžete těšit již v následujících dnech. Základní desku s Thunderbolt portem představila také společnost MSI, díky čemuž se tento port přenese také do sféry PC.

Dnes nejčtenější

.