Zavřít reklamu

Není tomu tak dlouho, co se Applu konečně podařilo vymanit z problémů s dostupností loni představených iPhonů 13 (Pro) a už před ním stojí další problém, který by mohl jejich dostupnost opět zhoršit. Na vině může být tentokrát neschopnost jednoho z jeho dodavatelů displejů dodat pro iPhony 13 nasmlouvané množství panelů, kvůli čemuž by tak mohly z pultů obchodů novinky opět pozvolna klidit.

Problémy s výrobou displejů má konkrétně čínská společnost BOE, jejíž dodavatel jí není podle zdrojů asijského portálu The Elec schopen dodávat potřebné čipy. Kvůli tomu je tak nyní BOE nuceno snížit tři miliony nasmlouvaných dodávek displejů na “pouhé” dva miliony s tím, že pokud se situace nezlepší, zřejmě výrobci nezbude nic jiného než dodávky zredukovat ještě více. Apple se tak bude muset buď více spolehnout na ostatní dodavatele, nebo se smířit s tím, že bude celková výroba iPhonů nižší. Jelikož však jeho ostatní dodavatelé jednou podle dostupných informací na 100 % a navyšování se tedy u nich zdá nepravděpodobné, útlum výroby je zřejmě nevyhnutelný. 

Je otázkou, jak rychle se může útlum výroby na dostupnosti iPhonů projevit, potažmo zda vůbec. Kromě počtu vyrobených kusů totiž bude záviset taktéž na síle poptávky ze strany uživatelů. Ta by sice měla z logiky věci pozvolna slábnout, nicméně mnohé analytické firmy uvádí, že je o iPhony 13 (Pro) tak velký zájem, že se křivka poptávky vymyká předešlým rokům a drží se i dlouhé měsíce po uvedení telefonu na velmi vysoké úrovni. Vše tak ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.