Zavřít reklamu

Nejnovější generace iPadu Pro již nedisponuje klasickým Lightning konektorem, ale nabízí stejně jako nejnovější MacBooky konektor USB-C. Apple tímto krokem jen potvrdil snažení o to, aby dokázal iPad Pro kompletně nahradit MacBooky, což už potvrzují jak někteří uživatelé, tak také někteří naši čtenáři. Nutno však podotknout, že iPad Pro nabízí jen jeden jediný výstupní konektor, což pro nahrazení počítače není úplně mnoho.

Teď mi možná budou někteří z vás oponovat, jelikož i takový MacBook Pro 13″ nabízí ve své základní konfiguraci jen dva USB-C, potažmo tedy Thunderbolt 3, porty. Dva porty jsou ale oproti jedinému obrovský rozdíl. Pokud totiž k MacBooku připojíte nabíječku, tak máte stále možnost k druhému portu zapojit jiné příslušenství, což jednoduše u iPad Pro nejde. Proto je pro uživatele iPadů Pro redukce, hub, či adaptér o to důležitější. Na trhu existuje nepřeberné množství různých hubů a my se v dnešní recenzi podíváme na základní stavební kámen každého uživatele iPadu v podobě Adam Elements CASA Hub i4.

Technické specifikace

Když jsem v minulém odstavci označil recenzovaný hub jakožto základní stavební kámen, tak jsem to rozhodně nemyslel vůbec špatně. Je však pouze nutné podotknout, že existuje mnoho různých hubů a adaptérů, kdy ty nejvrcholnější nabízí prakticky všechny konektory, které můžete kdy potřebovat – od Ethernetu, přes VGA, až po slot pro SD karty. Adam Elements CASA Hub i4 nedisponuje ani jedním z těchto tří vypsaných portů. Disponuje však takovými porty, které může v každodenní situaci využít každý obyčejný uživatel. Jedná se tedy konkrétně o 3,5mm jack, USB-C, USB-A 3.0 a HDMI. Konektor USB-C podporuje technologii Power Delivery 3.0, což znamená, že i s nabíjením skrze něj můžete využít potenciál rychlonabíjení na 100 %. S pomocí klasického USB 3.0 portu poté můžete převádět data až rychlostí 5 GB/s, čehož můžete v rámci iPadOS 13 a „odemčené“ aplikace Soubory taktéž využít na 100 %. HDMI poté podporuje až rozlišení 4K.

Balení

Pokud se rozhodnete pro zakoupení hubu Adam Elements CASA Hub i4, tak vám přijde miniaturní krabička. Prakticky celá přední strana je průhledná a můžete se tak ihned podívat na tělo celého adaptéru. Ze zadní strany poté najdete v horní části obrázek, ve kterém je CASA Hub i4 v akci. Na krabičce se také dozvíte to, že Adam Elements na tento produkt poskytuje rozšířenou tříletou záruku. Jakmile se rozhodnete, že chcete adaptér začít využívat, tak jej stačí z krabičky vysunout, a poté vycvaknout z plastové přenosky. Nic víc se v balení kromě samotného adaptéru nenachází.

Zpracování

Jedna z věcí, která je u podobných adaptérů a hubů zásadní, je kvalita zpracování. Rukami mi prošlo již hned několik různých adaptérů – sice se jednalo o adaptéry pro MacBook, avšak jejich princip je prakticky totožný. CASA Hub i4 můžete samozřejmě využít s vaším MacBookem, avšak kvůli umístění vstupního USB-C konektoru není využití s MacBookem příliš praktické, v krajní nouzi ale možné. Co se tedy týče zpracování, tak se můžete těšit na kvalitně provedený adaptér z hliníkové slitiny. Z obou stran se na adaptéru nachází logo Adam Elements. Z bočních stran se poté nachází jakési „úchyty“, díky kterým lze hub z iPadu Pro jednoduše vytáhnout. Co se týče barevného provedení, tak je barva hubu o něco tmavší, než Space Gray provedení MacBooku Pro.

Osobní zkušenost

Jak už jsem zmínil v předešlém odstavci, tak už jsem v ruce držel hned několik různých adaptérů. U adaptérů, které se nepřipojují pomocí krátkého kabelu, ale „přímo“ pomocí vystouplého konektoru, je velmi důležitá konstrukce, aby nedošlo ke zkřivení onoho konektoru. Vzhledem k tomu, že je CASA Hub i4 vyroben z kovu, tak se prakticky eliminuje možnost pro poničení samotného adaptéru. I přesto je však nutné dávat pozor na to, aby po připojení hubu k iPadu Pro nedošlo k nechtěnému ohnutí. Rozhodně jsem si netroufl zkoušet ohnutí „na vlastní kůži“, ale všeobecně je u těchto adaptérů třeba si dávat pozor. Kromě toho, že by mohlo dojít ke zničení samotného adaptéru, tak je samozřejmě v riziku také konektor samotného iPadu Pro, jehož oprava je zákonitě o mnoho dražší, než samotný hub. Pokud se však budete k hubu chovat byť jen trošku ohleduplně, tak vám rozhodně nic nehrozí.

Resumé

V případě, že hledáte jednoduchý hub k vašemu iPadu Pro a nepotřebujete, aby disponoval všemi možnými konektory, které jsou k dispozici, tak je Adam Elements CASA Hub i4 jako stvořen pro vás. Tento hub nabízí perfektní kvalitu zpracování a čtyři konektory v podobě 3,5mm jacku, USB-C, USB 3.0 a HDMI. Tyto konektory využije v moderním světě nejspíše každý z nás a i proto jsem CASA Hub i4 nazval základním stavebním kamenem pro iPad Pro. Cena tohoto hubu je 1 549 korun a s chladnou hlavou vás mohu ujistit, že se tato investice rozhodně vyplatí.

adam elements casa hub i4

Dnes nejčtenější

.