Zavřít reklamu

S příchodem iOS 11 přibyla do jablečných telefonů novinka v podobě funkce Tíseň SOS. Ta umožňuje uživatelům v případě nouze několika stisky bočních tlačítek zalarmovat záchranné složky, díky čemuž tak mohou ušetřit drahocenné vteřiny při záchraně svého či cizího života. Jak se však zdá, jednoduché zalarmování záchranných složek může být občas spíše na škodu.

Policejní dispečeři z Elk Grove v Sacramentu v Kalifornii začali v posledních měsících přijímat poměrně dost hovorů, na jejichž druhé straně je podle nich jen ticho či slyší zaměstnance, kteří pracují opodál. Když pak hovory lokalizovali, zjistili, že jejich valná většina pochází ze servisního střediska Applu, které též v Elk Grove leží. Ve středisku se však nic neděje a zaměstnanci si nejsou toho, že by policii volali, vědomi. Těžko tak říci, zda dochází k hovorům neopatrnou manipulací s telefony či něčím úplně jiným. Je ale poměrně nepravděpodobné, že by si zaměstnanci toho, že volají záchranné složky, nevšimli či že by byl mezi nimi takto vytrvalý vtipálek.

Hovorů je spousta

Ačkoliv se může zdát tento problém jako poměrně úsměvná záležitost, věřte, že opravdu není. Policisté z Elk Grove totiž zaznamenali od konce září, kdy iOS 11 a tedy i funkce Tíseň SOS, která by mohla být podle mnoha zahraničních serverů příčinou, na telefony dorazila, zhruba 1600 planých hovorů, tedy asi dvacet hovorů denně. Reagování na tyto hovory však samozřejmě zabírá dispečerům čas, který mohli věnovat záchraně někoho jiného.

Jablečná společnost se už stihla k celému problému vyjádřit s tím, že si je hovorů na 911 ze své opravny v Elk Grove vědoma. Podle svých slov však již na vyřešení problému s místními orgány plně spolupracuje, díky čemuž by měla být příčina co nejrychleji odhalena a zastavena.

Snad se tedy podaří Applu celý problém co nejdříve vyřešit. Komplikace, které kvůli němu mohou nastat, jsou totiž opravdu velké a v některých případech mohou být i zdraví ohrožující.

sos-iphone-ios-10-2-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.