Zavřít reklamu

Jak zjistit, jestli se váš iPhone nabíjí dostatečně rychle, případně jestli podporuje rychlé nabíjení? Máte-li iPhone zakoupený od roku 2017, pravděpodobně podporuje rychlé nabíjení. Bohužel, i když je rychlé nabíjení skvělý způsob, jak rychle dobít baterii vašeho iPhonu, není vždy jasné, zda funguje.

Je důležité mít na paměti, že ne všechny iPhony podporují funkci rychlého nabíjení. Rychlé nabíjení společnost Apple představila v roce 2017 s modelem iPhone 8 a podporují ho všechny následující modely. Nicméně jedinými iPhony, které se prodávaly s rychlou nabíječkou v balení, byly iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max – starší modely rychlou nabíječku neměly a řada iPhone 12 se neprodává s žádnou nabíječkou vůbec. To znamená, že i když máte iPhone s funkcí rychlého nabíjení, je dost možné, že nemáte vhodnou nabíječku.

Jak zjistit, zda nabíječka rychle nabíjí a co potřebujete k rychlému nabíjení?

Neexistuje sice oficiální způsob, jak zkontrolovat, zda vaše nabíječka rychle nabíjí, ale zde je pár vodítek:

  • iPhony jsou naprogramovány tak, aby rychlé nabíjení ukončily po dosažení 80 % baterie.
  • Rychlé nabíjení funguje pouze do 79 % kapacity.
  • K rychlému nabíjení iPhonu potřebujete kabel USB-C to Lightning (případně USB-C to USB-C, záleží na modelu iPhonu) a minimálně 18wattový napájecí adaptér (iPhone 12 a vyšší vyžaduje 20W adaptér).
  • Můžete použít jakoukoli nabíječku s dostatečným výkonem a portem USB-C – ujistěte se, že podporuje USB Power Delivery (USB-PD).
  • Jakmile budete mít správné vybavení, měl by se váš iPhone rychle nabíjet bez problémů.
  • Protože Apple neukazuje, zda a kdy se váš iPhone rychle nabíjí, můžete ke kontrole použít aplikaci třetí strany – například Ampere.

Ačkoli všechny modely iPhone 12 obsahují kabel USB-C na Lightning, budete si muset samostatně dokoupit síťový adaptér, který je dostatečně výkonný pro podporu rychlého nabíjení. Pokud již vlastníte MacBook, můžete na nabíječce možná ušetřit – všechny modely MacBooků vydané od roku 2015 používají nabíjecí bloky kompatibilní s USB-C, přičemž většina z nich využívá oficiální 30W USB-C napájecí adaptér od Applu, což je pro nabíjení iPhonu více než dostačující.

Příslušenství nejen pro rychlé nabíjení iPhonu zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.