Zavřít reklamu

To, co bylo ještě před pár měsíci naprosto nemyslitelné, se nedávno stalo realitou a zdá se, že ne ojedinělou. Řeč je konkrétně o přidání podpory instalace aplikací z webu či alternativních obchodů na iPhonech nacházejících se na území Evropské unie. Právě EU si totiž novým zákonem o digitálních trzích u Applu (nejen) tuto věc vydupala a minimálně na svém území tak iPhony výrazně změnila. Už při přijetí zákona, kterým EU Applu přiměla k otevření iOS, se přitom poměrně nahlas hovořilo o tom, že je jen otázkou času, kdy budou následovat další země či společenství. A tak se také nyní děje. 

Japonský portál Japan Times informoval dnes o tom, že tamní zákonodárci pracují tvrdě na novém zákonu, který by měl právě alternativní obchody s aplikacemi, ale taktéž řadu dalších změn nařizujících „pootevření“ systémů velkým technologickým společnostem, nařídit. A jelikož návrh zákona předložila strana tamního premiéra s velkou podporou, je velmi pravděpodobné, že se vše podaří dotáhnout do zdárného konce a Japonsko tak v dohledné době schválí de facto vlastní verzi evropského zákona o digitálních trzích. Jakmile tak učiní, ani zde Applu nezbude nic jiného než sklopit uši a svůj operační systém v některých směrech otevřít, aby nově vyhovoval tamním zákonům. 


Děje se tak přesně to, co svět očekával – tedy jakmile Apple umožní danou věc v jedné části světa, začnou se pozvolna o stejná práva ozývat i další části světa. Je tedy zřejmě jen otázkou času, kdy podobnou myšlenku prosadí vícero zemí, přičemž Applu nakonec možná nezbude nic jiného než učinit globální přerod iOS ve snaze opět svůj systém maximálně sjednotit. iPhony tak, jak je známe, tedy dost možná končí. 

Dnes nejčtenější

.