Zavřít reklamu

Herní adaptace Zámku, Procesu a Dopisu otci vznikla ve spolupráci s předními experty na Kafkovo dílo. Playing Kafka přibližuje Kafkovo dílo nové generaci, je pro hráče i nehráče.

Videohra Playing Kafka vznikla ve spolupráci mezi pražským studiem Charles Games a Goethe-institutem jako součást připomínek stoletého výročí spisovatelova úmrtí. Hodinu a půl dlouhý herní zážitek je už teď dostupný na Apple App Store pro zařízení s iOS, Androidu i herní platformě Steam. Playing Kafka je dostupná česky, německy a anglicky, s plným dabingem. O české hlasy se postarali David Novotný, Jaroslav Plesl nebo Jana Stryková.

Playing Kafka ve třech kapitolách zpracovává Zámek, Proces a také nikdy neposlaný dopis, v němž se Kafka vyrovnává se vztahem ke svému otci. Na vývoji hry se podíleli experti na Kafkovo dílo v čele s Reinerem Stachem, renomovaným autorem Kafkových životopisů.

Hra se motivy a náladou Kafkových děl nejenom inspiruje, ale přímo s původními texty pracuje. Playing Kafka novou formou zpřístupňuje Kafkův literární odkaz pro novou generaci. Věříme, že jazykem 21. století ukáže, že Kafkovo dílo je relevantní víc než kdykoliv předtím,” vysvětluje vývojář ze studia Charles Games Ondřej Paška.

Videohry nabízí svébytný výrazový rejstřík, kterým jde přiblížit atmosféru Kafkových románů, která je plná intrik, neprůhledných machinací a podivných konverzací – nejen audiovizuálně, ale také prostřednictvím herních pravidel,” vysvětluje vývojářka Alex Petrova. Místo realismu jsme se snažili vytvořit jakousi vnitřní krajinu, snový svět, který zachytí absurditu Kafkových děl,” doplňuje Petrova. Že je o herního Kafku zájem dokládá i čestné uznání poroty na prestižním německém festivalu A MAZE.

Videohra vychází z tradice herních adventur. Kromě příběhu samotného v ní tak najdete řadu menších hádanek a rozhodnutí, která mohou zásadně ovlivnit osud postav. Na rozdíl od jiných adventur se Playing Kafka ovládá tak, že místo klikání postavy a objekty na sebe přetahujete,” dodává vývojář Vít Šisler. Postavy jsou v rukou hráčů a hráček tak trochu loutky, stejně jako hrdinové Kafkových knih, kteří jsou vystaveni všeobjímajícím byrokratickým a jiným strukturám,” uzavírá Šisler.

Playing Kafka je posledním titulem pražského herního studia Charles Games, které má na kontě mezinárodně oceňované hry Attentat 1942, Svoboda 1945: Liberation a Beecarbonize.

Playing Kafka můžete stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.