Zavřít reklamu

Apple má za sebou první konferenci letošního roku. Jak bylo zřejmé již z pozvánky, měla se točit pouze kolem iPadů, což se v zásadě vyplnilo. Pokud jste čekali nějaké technologické novinky, zřejmě vás nejvíce zajímal iPad Pro. Bylo totiž zřejmé, že iPad Air bude jen jakousi evolucí, která bude nejvíce zajímat běžné uživatele. Ovšem i zde Apple poměrně překvapil nasazením dvou velikostí (11″ a 13″). Nový iPad Pro byl jiná písnička. Apple ukázal nový design, Apple M4 a třeba také nový displej. V souvislosti s displejem jsme mohli vidět označení Ultra Retina XDR OLED. Co to ale vlastně znamená?

Apple si potrpí na první pohled na poměrně honosné názvy displejů. V roce 2018 jsme viděli Liquid Retina displej, v roce 2021 Liquid retina XDR displej s miniLED podsvícením a nyní si musíme zvykat na Ultra Retina XDR displej. V průběhu let pochopitelně zůstaly zachovány technologie jako 120Hz ProMotion, P3 wide color, True Tone apod. Nejvýznamnější změnou je tedy způsob, jakým se pixely zobrazují na obrazovce. S iPadem Pro Apple ukázal spoustu zajímavých zobrazovacích technologií, které jsou zaměřeny na konzumaci obsahu a kreativitu. Pokud si nový iPad Pro pořídíte, bude pravděpodobně nejlepším zobrazovacím panelem ve vaší domácnosti. Tedy jestliže nevlastníte Apple Vision Pro.

Pokud rozebereme názvosloví, Liquid Retina odkazuje na technologii IPS. XDR je potom zkratkou pro „extended dynamic rande“, což znamená vysoký kontrast displeje díky podsvícení miniLED. Dle prvního pohledu se nejnovější označení Ultra pojí k použití tandemového OLED, který v podstatě vrství dva panely na sebe pro vyšší trvalý jas. Konkrétně jde 1000 nitů pro obsah SDR a HDR. Díky OLED technologii pak pochopitelně získáte skvělou černou, neboť při OLED je zapínán každý konkrétní pixel zvlášť a když je potřeba, je zkrátka a dobře vypnutý.

Pokud jste si již na stránkách Applu zkoušeli nový iPad Pro konfigurovat, jistě jste si všimli, že k dispozici je též verze iPadu Pro s nanotexturou. Jde o speciální technologii leptání, která snižuje odrazivost displeje. iPad Pro se tedy bude daleko lépe používat venku. Co se týče cen, 11″ verze stojí v základu 29990 korun, 13″ pak 39990 korun. Zvolíte-li nejnovější paměťovou variantu, vyšší úhlopříčku a nanotexturu, dostanete se téměř až na 80 tisíc korun. Objednat lze již nyní. V prodeji bude nový iPad Pro od 15. května.

Dnes nejčtenější

.