Zavřít reklamu

Pokud jste si mysleli, že iPhony zvládají přivolat záchranáře k nehodám jen v zahraničí, jste na omylu. I v České republice totiž dokáže detekce autonehody představená už předloni u iPhonů 14 (Pro) zalarmovat v případě nutnosti záchranné složky a tím zvýšit šanci na přežití účastníků nehody. Tedy, když je koho zachraňovat. 

Varnsdorfští hasiči sdíleli na svém facebookovém profilu před pár hodinami zajímavou příhodu, ve které hraje hlavní roli právě iPhone s detekcí autonehody. Ten totiž včera před půl desátou dopoledne samovolně zavolal na tísňovou linku s tím, že na silnici u Studánky se zřejmě stala nehoda a majitel iPhonu nereaguje a může být tedy zraněný. Toto volání samozřejmě nebrali operátoři na lince na lehkou váhu a na místo vyslali jak hasiče, tak i policisty a záchranáře ve snaze účastníkům nehody pomoci. Když však záchranné složky dorazily na místo, žádná nabouraná auta či jen náznaky nehody nenašly. 

Hasiči se proto rozhodli projet blízké okolí ve snaze zjistit, zda vozy od potenciální nehody například neujely, což se však také nepotvrdila. Vysvětlení tísňového volání bylo nakonec podstatně jednodušší. „„Když se dobrovolná jednotka vracela zpět na základnu, zastavili ji policisté s tím, že u silnice byl nalezen telefon. Proto se hasiči chvíli podíleli na propátrávání okolí, zda náhodou nedaleko neleží například sražený cyklista nebo chodec. Mezitím byl zjištěn majitel telefonu, který potvrdil, že o telefon neznámo kde přišel. Vytracený iPhone si tak po drsném pádu zorganizoval záchrannou operaci zcela sám,“ píší na svém facebookovém profilu hasiči. 

Tentokrát se tedy sice jednalo o planý poplach ve smyslu absence zraněných osob, funkce iPhonu jako taková však ve výsledku fungovala přesně tak, jak měla – tedy dle všeho pří ostrém pádu, který se podobal autonehodě, zalarmovala záchranné složky, aby svému majiteli pomohla. Je proto skvělé vidět i na těchto případech, že kdyby se stala skutečná nehoda, pravděpodobnost, že se iPhone záchranářům ozve, je skutečně vysoká. 

Dnes nejčtenější

.