Zavřít reklamu

Že budou AI funkce jednou z nejzajímavějších novinek iOS 18 je již pěkných pár týdnů díky náloži zajímavých úniků od těch nejlepších světových leakerů jasné. Před pár dny navíc vyšlo najevo, že valná většina z nich má navíc fungovat offline, jelikož budou zpracovávány přímo v zařízení a nikoliv na cloudu. Právě to nyní poměrně překvapivě nepřímo potvrdil i samotný Apple. 

Kalifornský gigant vydal konkrétně na portálu Hugging Face Hub, který využívá komunita pro sdílení AI kódů, hned několik open source velkých jazykových modelů (LLM), které jsou navrženy tak, aby fungovaly přímo na zařízení a nikoliv prostřednictvím cloudových serverů. Zabývat se jakýmikoliv technikáliemi daných modelů je pro naše potřeby zbytečné, jelikož se jedná o velmi složité věci, avšak už jen to, že Apple evidentně pracuje na offline LLM je jasným důkazem toho, že tímto směrem přemýšlí. A vzhledem k nedávno uniklým informacím je navíc prakticky jasné, že tato snaha souvisí právě s offline AI funkcemi z iOS 18.

Co vše bude běžet na iPhonech po příchodu iOS 18 z hlediska AI funkcí offline bohužel zdroje zatím nevynesly, byť hovoří o tom, že se bude jednat o valnou většinu funkcí. Ty, které budou ke svému chodu potřebovat cloud kvůli náročnosti dané funkce, pak mají využít řešení Googlu či jiných společností, jejichž AI funkce jsou v současnosti pro danou funkci nejpokročilejší. Apple má s těmito společnostmi intenzivně vyjednávat ohledně ceny, ale taktéž technických náležitostí v čele s bezpečností a tak podobně. Výsledky jeho snahy pak světu představí na červnové WWDC. 

Dnes nejčtenější

.