Zavřít reklamu

Již několikrát se ukázalo, že navzdory relativně pozdnímu rozjezdu (respektive zdánlivě žádnému velkému rozjezdu) to společnost Apple myslí s umělou inteligencí očividně hodně vážně. Svědčí o tom mimo jiné nedávno odhalená akvizice jednoho francouzského AI startupu.

Podle francouzského magazínu Challenges společnost Apple v tichosti provedla akvizici společnosti Datakalab, startupu se sídlem v Paříži, který se specializuje na kompresi umělé inteligence a technologii počítačového vidění. Akvizice údajně proběhla již v prosinci loňského roku.

Datakalab se sám popisoval jako „expert na nízkonákladové, efektivní a deep learningové algoritmy“ určené k práci přímo na zařízeních. Na své LinkedIn stránce společnost zdůrazňovala „špičkovou kompresi a adaptaci pro nasazení rychlého, nákladově efektivního a přesného počítačového vidění“. Před akvizicí Applem měla společnost Datakalab mezi 10 a 20 zaměstnanci.

Webové stránky společnosti Datakalab již sice nefungují, ale z archivu se dozvídáme, že se jednalo o francouzskou technologickou firmu vyvíjející algoritmy pro analýzu obrazu z kamer a měření pohybu osob ve veřejném prostoru. Získané obrazové informace se okamžitě anonymizovaly a převedly na statistická data, zpracovávaná lokálně. Datakalab podle všeho neuchovával žádné obrázky ani osobní údaje a pracoval pouze se statistickými daty.

Společnost Datakalab spolupracovala v květnu 2020 s francouzskou vládou na nasazení nástrojů umělé inteligence do pařížského dopravního systému. Tyto nástroje například kontrolovaly, zda lidé nosí roušky. V minulosti Datakalab spolupracoval také se společností Disney a dalšími partnery.

Ani Apple, ani Datakalab akvizici oficiálně nepřiznaly. Časopis Challenges však uvádí, že obchod byl tento měsíc oznámen Evropské komisi. Podle zprávy se ke společnosti Apple nepřipojili dva zakladatelé Datakalabu, avšak několik dalších zaměstnanců ano. Datakalab údajně vlastnil také několik patentů souvisejících s kompresi a technologií počítačového vidění.

Akvizice proběhla v době, kdy se od Applu očekává, že letos na podzim uvede v rámci iOS 18 sadu funkcí umělé inteligence. Datakalab navíc vyvíjel pokročilé technologie založené na počítačovém vidění, což by mohlo v budoucnu hrát roli v ambicích Applu s projektem Vision Pro. Pokročilá technologie rozpoznávání obličeje od Datakalabu by mohla také přispět k vylepšení aplikací jako Fotky a Face ID.

Dnes nejčtenější

.