Zavřít reklamu

MacBook je skvělý společník na cesty, ať už jedete za prací, zábavou nebo za poznáním. S trochou přípravy si můžete cestu s MacBookem zpříjemnit a bezproblémově zvládat všechny úkoly. Tento článek vám přináší 5 užitečných tipů tipů, které vám pomohou.

Nabíjení

Efektivní a chytré nabíjení MacBooku je na cestách důležitější než kdykoliv jindy. Ne vždy budete mít totiž k dispozici přístupnou zásuvku, proto je potřeba pečlivě zvažovat, jak se svým MacBookem budete nakládat, aby vám jeho baterie vydržela po celou dobu.

  • Vezměte si s sebou nabíječku a adaptér: Nezapomeňte si vzít s sebou originální nabíječku MacBooku a případně i adaptér do zásuvek. Pokud se chystáte do zahraničí, ujistěte se, že máte s sebou správný adaptér.
  • Nabíjejte, když je to možné: Využijte čas na letišti, vlaku nebo v kavárně k dobití baterie vašeho MacBooku.
  • Zvažte externí baterii: Pokud se chystáte do terénu bez přístupu k elektřině, externí baterie vám prodlouží výdrž MacBooku.

Přenášení

Určitě nechcete, aby se váš MacBook na cestách poškodil, nebo aby vám byl odcizen, případně abyste jej někde zapomněli nebo ztratili.

  • Použijte kvalitní batoh nebo tašku: Investujte do batohu s polstrovanou přihrádkou na notebook, abyste ochránili svůj MacBook před nárazy a poškrábáním. V dnešní době jsou také na trhu k dostání nejrůznější batohy a brašny na notebook, ze kterých si určitě vybere každý.
  • Vypněte MacBook a uložte ho do pouzdra: Před vložením do batohu se ujistěte, že je MacBook vypnutý a uložený v ochranném pouzdře.
  • Nenechávejte MacBook bez dozoru: Nikdy nenechávejte svůj MacBook bez dozoru na veřejných místech.

Bezpečnost

Bezpečnost nejen vašeho MacBooku, ale také vašich dat je při cestování velmi důležitým prvkem. I když vám třeba váš MacBook nebude přímo odcizen, mohli byste za určitých okolností přijít o cenná data, případně by se někdo nepovolaný mohl zmocnit přihlašovacích údajů a dalších citlivých informací.

  • Používejte VPN: Připojení k veřejným Wi-Fi sítím může být riskantní. Použijte VPN (virtuální privátní síť) k šifrování dat a ochraně soukromí.
  • Nastavte si silné heslo: Použijte silné a jedinečné heslo pro odemčení MacBooku a aktivujte funkci FileVault pro šifrování celého disku. Pokud máte MacBook s Touch ID, určitě si aktivujte tuto formu zabezpečení
  • Zálohujte data: Pravidelně zálohujte důležitá data na externí pevný disk nebo do cloudu.

Úspora energie

Na cestách s MacBookem určitě nikdo nestojí o to, aby baterie jeho jablečného laptopu vypověděla službu dříve, než bude možné počítač připojit k síti. Jak zajistit delší výdrž MacBooku na cestách?

Aktivujte úsporný režim: V macOS najdete v Nastavení systému -> Baterie sekci, kde můžete nastavit úsporný režim pro prodloužení výdrže baterie.
Snižte jas obrazovky: Snížení jasu obrazovky může výrazně prodloužit výdrž baterie.
Vypínejte nepoužívané aplikace: Ukončete aplikace, které aktivně nepoužíváte, abyste šetřili energii.

Software

Než vyrazíte na cestu – obzvlášť pokud budete na cestě delší dobu než obvykle – ujistěte se také, že jste váš MacBook zabezpečili po softwarové stránce. Určitě nechcete v polovině cesty zjistit, že je najednou zapotřebí aktualizovat operační systém macOS, nebo že vám chybí potřebné aplikace.

  • Nainstalujte si potřebné aplikace: Před cestou si nainstalujte všechny aplikace, které budete na cestách potřebovat.
  • Aktualizujte systém a software: Ujistěte se, že máte nainstalované nejnovější aktualizace macOS a všech používaných aplikací.
  • Zvažte offline mapy a průvodce: Pokud se chystáte do oblastí bez internetového připojení, stáhněte si offline mapy a průvodce.

Další tipy pro bezproblémové cestování s MacBookem:

  • Plánujte dopředu: Včas si promyslete všechny aspekty cesty a připravte si vše potřebné.
  • Buďte opatrní: Vždy si dávejte pozor na svůj MacBook a nenechávejte ho bez dozoru.
  • Užijte si cestu: MacBook vám může cestu zpříjemnit a usnadnit, ale nezapomeňte si ji také užít.

S trochou přípravy a dodržováním těchto tipů si cestu s MacBookem užijete bez stresu a s maximálním komfortem.

Batohy na MacBook a další užitečné pomocníky zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.