Zavřít reklamu

Zcela narovinu, pro mnohé z nás – Apple uživatelů, kteří ostře sledují, vše kolem dění v Cupertinu, je na konec vlastně jen málo věcí, které bychom o svých iPhonech, iPadech a MacBoocích neodhalili. Podporuje nás to v přesvědčení, že o zařízeních, jež mají značný vliv na naše každodenní fungování, něco víme, ať už jde o technické specifikace, vychytávky i tipy nebo ideální dobu pro nákup nových modelů. Možná vás ale překvapí jedno tajemství, jehož pozadí příliš známé není. A o co jde? Všimli jste si někdy, že takřka v každé reklamě Apple se zdá, že hodiny na obrazovce zařízení vždy ukazují 9:41? To skutečně není náhodné. Za touto tak trochu zvláštní tradicí se skrývá velmi půvabný příběh, který nyní společně odhalíme.

Proč se v reklamách společnosti Apple uvádí na jejich produktech čas 9:41?

Historie zmíněného magického čísla se začíná psát v lednu 2007, kdy zakladatel společnosti Apple Steve Jobs oznámil původní iPhone. Svůj projev tehdy koncipoval tak, aby při odhalení telefonu zhruba po 40 minutách prezentace, která začínala v 9:00, hodiny zobrazovaly čas 9:41. Nejprve se mu to sice podařilo ve chvíli, kdy uběhlo 42 minut, ale poté, co projev ještě více vypiloval, dosáhl kýženého výsledku. V tom okamžiku změnil iPhone další vývoj v oblasti mobilních telefonů, společnosti přinesl nebývalý úspěch a dodnes je jejím stěžejním produktem.

iphone_2007_ruka_fb

Od té doby Apple uvádí do světa nová zařízení nejen se systémem iOS v duchu této neobvyklé zvyklosti a čas 9:41 je nastaven prakticky v každém marketingovém materiálu k iPhonům, iPadům a dalším strojům z cupertinské dílny. Jste skeptičtí? Můžete si to ověřit sami. Na webových stránkách společnosti Apple je ve všech reklamách na nový iPhone 15 uveden čas 9:41. Totéž číslo najdete také u všech verzí nových iPadů a MacBooků.

Ve kterých reklamách se objevuje 9:41?

Reklamy, kde se objevuje 9:41, jsou většinou zaměřeny na vydání nových modelů. Zatímco dříve bylo možné narazit též na čas 9:42, což odráželo Jobsovy první pokusy, marketingové fotografie od oznámení v roce 2007 zobrazují na displejích 9:41 a vzdávají tak hold prvnímu iPhonu.

apple-ceo-steve-jobs-holds-ipad-at-news-conference

Ve skutečnosti to platí pro některá z nejslavnějších a nejpamátnějších oznámení Apple všech dob. Vzpomínáte si na první představení iPadu v roce 2010? Na obrazovce tabletu bylo napsáno 9:41. A když ve stejném roce Apple odhalil, že do svých iPhonů přidal funkci videohovorů, kterou dnes známe jako FaceTime, na obrázcích bylo vidět (ano, hádáte správně) 9:41.

Existují nějaké výjimky z pravidla?

Podle všeho mezi ně patří Apple Watch. Zaměříme-li se na hodinky, jsou vždy vyfotografovány s časem nastaveným na 10:09. Ptáte se proč? Řídí se to běžnou praxí v reklamě na tento typ produktů. Odborníci totiž tvrdí, že uspořádání hodinové ručičky ukazující mírně za číslo 10, zatímco ta minutová míří těsně před číslo 2, působí jednoduše esteticky a vytváří tvar, který dovoluje upozornit na logo hodinářské společnosti nebo jinou grafiku umístěnou pod číslem 12.

Další zajímavá fakta o Applu, která možná neznáte

Nyní, když jsme osvětlili to, co stojí za magickým časem 9:41, možná by vás mohlo zaujmout ještě několik zajímavostí, kterými můžete doplnit své povědomí o cupertinské společnosti.

  • Inspirací pro první logo společnosti Apple z roku 1976 se stala postava Isaaca Newtona. Vyobrazen na něm byl tento anglický matematik sedící pod jabloní. Nakonec došlo ke zjednodušení na legendární ikonu nakousnutého jablka.
  • V roce 2015, po uvedení iPhonu 6S a 6S Plus, prodal Apple za první víkend na trhu rekordních 13 milionů iPhonů.
  • Dva z původních zakladatelů společnosti – Steve Jobs a Steve Wozniak jsou dobře známé osobnosti. Věděli jste ale, že existoval i třetí jménem Ronald Wayne? Povědomí o jeho spoluúčasti není tak rozšířené, neboť svůj podíl ve firmě zpeněžil pouhých 12 dní po jejím založení v roce 1976 a vydělal tak 800 dolarů, což dnes odpovídá hodnotě zhruba 4 300.
  • Kdybyste v roce 1980 investovali do společnosti Apple 1 000 dolarů, v současnosti byste disponovali přibližně 1,26 miliony.
  • Apple byl několikrát zažalován skupinou Beatles (jejíž multimediální společnost se jmenuje Apple Corps Limited) za porušení ochranné známky. V reakci na to technologický gigant pojmenoval svůj ikonický zvuk upozornění „Sosumi“, což zní jako „so sue me“ tedy „tak mě zažaluj“, čímž nepříliš jemně odkazoval na soudní spory.
  • První počítač Apple v roce 1983 stál 9 995 dolarů, což v roce 2024 představuje částku převyšující 31 000. Zajímavé je, že v aukci se model téhož počítače prodal v roce 2018 za 31 250 dolarů, tudíž v přepočtu na naši měnu za více než 728 000.
Apple's first computer of 1976 sold for 74500 dollars

Dnes nejčtenější

.