Zavřít reklamu

Google se chystá spustit dlouho očekávanou službu Najít pro telefony a další zařízení s operačním systémem Android. Tento týden o tom informoval web 9to5Google. O této funkci společnost Google informovala již minulý rok, ale její spuštění bylo odloženo kvůli spolupráci s Applem na řešení problému s nežádoucími sledováním cizích zařízení.

Nejnovější kód v operačním systému iOS 17.5 od Applu naznačuje, že společnost chystá podporu pro detekci cizích sledovacích zařízení a upozornění uživatelů iPhonů v momentě, kdy je takové zařízení v jejich blízkosti nalezeno. Z nalezeného kódu vyplývá, že uživatel bude mít možnost toto zařízení deaktivovat a zabránit mu tak v dalším sdílení polohy s jeho majitelem.  S ohledem na plánovanou podporu detekce cizích sledovacích zařízení v iOS 17.5 od Applu tak může Google konečně spustit svou síť služby Najít, která umožní uživatelům Androidu lokalizovat nejen ztracené telefony, ale i Bluetooth sledovací čipy, sluchátka a další příslušenství.

Společnosti Apple a Google poprvé oznámily plány na společnou specifikaci pro sledovací zařízení v květnu 2023. Jejich cílem bylo zabránit zneužívání Bluetooth sledovacích čipů ke sledování osob bez jejich vědomí. Obě společnosti spolupracovaly na implementaci upozornění podobných těm u AirTagů od Applu, aby uživatele varovaly před blízkostí jakéhokoli sledovacího zařízení.

Po uvedení sítě Najít společně s lokátory AirTag se objevily četné zprávy o zneužívání AirTagů ke stalkingu. To vedlo Apple k několika úpravám upozornění na nežádoucí sledování. Původně sice iPhony dokázaly detekovat AirTagy v okolí a upozornit uživatele na možné sledování, ale telefony s Androidem tuto funkci neměly. Apple sice problém částečně vyřešil aplikací Tracker Detect pro Android, ale partnerství s Googlem nyní přinese trvalejší a spolehlivější řešení, které bude fungovat bez ohledu na používané zařízení.

Google uvádí, že síť služby Najít umožní uživatelům Androidu najít jejich zařízení i v offline režimu a bude fungovat s kompatibilním příslušenstvím podporujícím funkci Fast Pair, stejně jako s dalšími elektronickými zařízeními s Androidem. Spuštění sítě je plánováno na začátek příštího týdne.

Dnes nejčtenější

.