Zavřít reklamu

V průběhu tohoto týdne zasáhlo Tchajwan zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály. Kromě toho, že způsobilo obrovské škody na lidských životech, mělo za následek samozřejmě také pozastavení celé řady provozů včetně továrny TSMC, která dodává čipy celé řadě produktů z dílny společnosti Apple.

Společnost TSMC nicméně dnes agentuře Bloomberg oznámila, že se jí v relativně krátkém čase podařil úspěšně obnovit většinu provozu. V chodu je tak opět více než 80 % jejích výrobních linek na čipy, a dokonce podle sdělení společnosti ani nedošlo k závažnějšímu poškození nejkritičtějších zařízení. Tchajwanská společnost TrendForce uvedla, že 3nm, 4nm a 5nm továrny na výrobu čipů společnosti TSMC obnovily během několika hodin po zemětřesení svůj provoz na více než 90 %, což naznačuje, že výroba čipů Apple nebyla výrazně ovlivněna.

Je však třeba zdůraznit, že obnovení výroby čipů je sice důležitou zprávou z ekonomického hlediska, ale zdaleka nejdůležitější. Zemětřesení si na Tchajwanu vyžádalo nejméně 10 životů a způsobilo přes 1 000 zranění. Prioritou by nyní měla být pomoc zasaženým oblastem a obyvatelstvu. Přesto zpráva o rychlém obnovení výroby v TSMC může přinést alespoň částečné uklidnění obav o globálních dodavatelských řetězcích čipů, které již delší dobu čelí problémům s nedostatkem. Plné obnovení provozu sice může ještě nějakou dobu trvat, ale rychlá reakce TSMC naznačuje, že zásadní dopady na výrobu se pravděpodobně podaří minimalizovat.

Dnes nejčtenější

.