Zavřít reklamu

Když Apple v roce 2022 představil u iPhonů 14 (Pro) a Apple Watch funkci automatické detekce autonehody, netajil se tím, že věří v její schopnost zachraňovat lidské životy. Jeho slova se začala naplňovat brzy poté, co novinky téhož roku na podzim vstoupily do prodeje. Záchranáři po celém světě totiž začali prakticky okamžitě přijímat automatické telefonáty z iPhonů či Apple Watch, které je informovali o nehodě majitelů zařízení s tím, že ti po nich nereagují.

Byla by přitom hloupost si myslet, že v České republice se podobné věci nedějí. Například minulý týden přivolal záchranáře iPhone skrze funkci detekce autonehody v Čelechovicích na Hané, kde došlo ke střetu dvou osobních aut. V zajímavé reportáži České televize pak operační důstojníci HZS Olomouckého kraje popsali, jaký je jejich postup v případě, že jim podobné volání dorazí. Reportáž si můžete pustit níže.

Jak nastavit automatické volání při autonehodě

Jak již zaznělo výše, funkce detekce autonehody a následného přivolání pomoci je k dispozici na iPhonech 14 a novějších, potažmo Apple Watch 8, SE 2 a Ultra a novějších. K tísňovým hovorům se používá mobilní připojení nebo Wi-Fi hovory přes internetové připojení Apple Watch nebo iPhonu. Funkce jako taková je v systému standardně zapnutá s tím, že aby vše fungovalo 100%, je třeba mít u dané funkce povolené polohové služby. Ty naleznete v Nastavení – Soukromí a zabezpečení – Polohové služby – Systémové služby – Tísňová volání a SOS. V případě, že byste chtěli funkci z jakéhokoliv důvodu vypnout, lze tak učinit v Nastavení – Tíseň SOS a zde deaktivovat možnost Volání po vážné nehodě. Vzhledem k užitečnosti funkce však doporučujeme tuto věc nedělat. 

Dnes nejčtenější

.