Zavřít reklamu

Po jailbreakingu iPhonů a iPadů, který byl v minulosti mezi jablíčkáři extrémně oblíbený, se svět pomalu loučí s další ikonou minulosti. Éra počítačů Hackintosh je totiž nejspíš nenávratně u konce. Že je Hackintosh, tedy velmi zjednodušeně řečeno běžné PC s upravenou verzí macOS, tvrdí minimálně jeho uživatelé a současně fanoušci, podle kterých je tento „projekt“ téměř mrtev. Částečně za to může pochopitelně přechod na Applu na čipy Silicon, čímž byla odstřihnuta podpora toho nejdůležitějšího, co je pro provoz počítače třeba – tedy procesorů, v případě Hackintoshů zejména Intel.

Že je Hackintosh v posledním tažení osvětluje jeden z uživatelů vystupující pod jménem Aleksander Vacič. Dle jeho slov Apple ukončil veškerou podporu ovladačů například pro Wi-Fi a Bluetooth karty, které byly pro Hackintosh klíčové. V macOS Sonoma Apple zcela upustil od podpory ovladačů pro jejich nejstarší WiFi a Bluetooth karty (konkrétně různé karty Broadcom), které naposledy používali v modelech iMac a MacBook 2012/13. Tyto modely Maců nejsou podporovány novými verzemi macOS již několik let, takže není divu, že ovladače již ze strany Applu nepřicházejí,“ říká konkrétně Vacič a pokračuje: Nejpravděpodobnějším důvodem je, že Apple přesouvá ovladače z .kext (Kernel Extensions) na .dext (DriverKit), čímž odstraňuje zastaralý a nepoužívaný kód z macOS. Totéž udělali s ethernetovými ovladači ve Ventura.“

Tyto karty byly klíčovou složkou mnoha plně funkčních Hackintosh sestav, jelikož fungovaly s iMessage, AirDrop, FaceTime apod. „Hackintosh je tedy na smrtelné posteli. Některé věci budou fungovat ještě několik měsíců nebo možná i let, v závislosti na tom, k čemu je používáte a zda vám absence WiFi vadí nebo ne. Ale pro mě to není. Mohu žít bez AirDropu, Continuity a Handoff, ale musí fungovat iMessage a FaceTime.“ I když konec jedné éry zamrzí, dobrou zprávou je, že Macy je v současnosti díky čipům Apple Silicon silnější, výkonnější a všestrannější. Hackintoshe jako takové byly navíc primárně fanouškovskými pokusy, takže jejich smrt zasáhne skutečně jen minoritu uživatelů. 

Dnes nejčtenější

.