Zavřít reklamu

Apple se snaží vší silou rozptýlit pochyby o tom, zda do rozjetého vlaku umělé inteligence nenaskakuje příliš pozdě oproti konkurenčním společnostem. Pode nejnovějších zpráv to spíše vypadá, že cupertinská společnost dává přednost spíše postupnému a pečlivému vývoji.

Odborníci ve společnosti Apple přišli na novou multimodální metodu rychlého trénování velkých jazykových modelů (LLM), která může umožnit flexibilnější a výkonnější systémy typu strojového učení a umělé inteligence. Výzkumná práce, kterou společnost zveřejnila na výzkumném webu arxiv.org na začátku tohoto týdne, odhalila, že Apple použil k trénování LLM speciální kombinaci obrázků s titulky, prokládaných obrázků s textem a pouze textových dat. Kombinace obrazových a jazykových dat umožnila modelům zvládnout úkoly, jako je inteligentní popisování obrázků nebo odvozování významů v přirozeném jazyce.

Výzkum ukázal, že výběr kódovače obrázků a rozlišení zpracovávaných obrázků má na výkon větší vliv než samotný způsob propojení zpracování obrazu a jazyka. Testováním modelu MM1 s 30 miliardami parametrů se zjistilo, že má silné schopnosti učit se v kontextu. To znamená, že dokáže provádět vícekrokové úvahy nad několika obrázky s menším množstvím pokynů. Firma nejenže dohání své konkurenty ve využívání technologií souvisejících s AI, ale vyvíjí také metody, které by zachovaly soukromí uživatelů a zároveň rozšířily její stávající schopnosti strojového učení.

Společnost Apple tedy podle všeho práci s umělou inteligencí a jejím vývojem rozhodně nepodceňuje, naopak. Jak je ale pro ni typické, rozhodla se zjevně být v tomto směru spíše následovníkem než průkopníkem. Její generální ředitel Tim Cook nedávno uvedl, že firma vynakládá 1 miliardu dolarů ročně na začlenění umělé inteligence do svých stávajících produktů. Slíbil také, že se cupertinská společnost ještě v průběhu tohoto roku podělí s veřejností o bližší podrobnosti, týkající se probíhající práce v oblasti AI.

Dnes nejčtenější

.