Zavřít reklamu

V posledních letech Apple učinil zásadní krok vpřed v oblasti hardwaru, a to přechodem na vlastní Mx čipy založené na ARM architektuře. Tento přechod představuje revoluci nejen v hardwaru, ale má také významný dopad na vývojáře a celý ekosystém aplikací.

1. Přínosy ARM architektury

Mx čipy, využívající ARM architekturu, nabízejí vyšší energetickou efektivitu a výkon ve srovnání s tradičními x86 čipy. Toto zlepšení se projevuje v delší výdrži baterie a rychlejším zpracování dat, což je klíčové pro mobilní vývojáře a ty, kteří pracují na náročných projektech vyžadujících vysoký výpočetní výkon.

Dalším významným přínosem je unifikace architektury mezi různými Apple zařízeními, včetně Maců, iPadů a iPhonů, což nám vývojářům umožňuje optimalizovat a psát kód efektivněji pro více platforem. S ARM architekturou můžeme využít stejnou základní kódovou bázi pro různá zařízení, což výrazně zjednodušuje proces vývoje a snižuje náklady a čas potřebný k implementaci a údržbě aplikací na různých typech zařízení. Tato konzistence architektury také umožňuje lepší integraci a synergii mezi aplikacemi a zajišťuje plynulejší zážitek pro uživatele napříč různými zařízeními.

2. Důsledky pro vývojáře

Jako programátor, který se přizpůsobil přechodu Apple na ARM architekturu s Mx čipy, jsem čelil řadě výzev, ale také zajímavým příležitostem. Klíčovým úkolem bylo přepracovat a optimalizovat stávající x86 kód pro novou ARM architekturu.

Toto vyžadovalo nejen hluboké porozumění oběma instrukčním sadám, ale také zohlednění rozdílů v jejich výkonu a energetické efektivitě. Snažil jsem se využít výhod, které ARM nabízí, jako jsou rychlejší časy reakce a nižší spotřeba energie, což bylo náročné, ale zároveň obohacující. Využití aktualizovaných nástrojů a prostředí Apple, jako je Xcode, je nezbytné pro efektivní migraci a optimalizaci softwaru, který umožňuje plně využít potenciál nové architektury.

3. Co je Rosetta

Apple Rosetta 2 je překladač runtime, který hraje zásadní roli v přechodu od Intelových x86 čipů k Apple Mx ARM čipům. Tento nástroj umožňuje aplikacím navrženým pro x86 architekturu běžet na nových ARM založených Mx čipech bez nutnosti přepracování kódu. Rosetta 2 funguje tak, že překládá stávající x86 aplikace na spustitelný kód pro ARM architekturu za běhu, což umožňuje vývojářům a uživatelům hladký přechod na novou platformu bez ztráty funkčnosti nebo výkonu.

Toto je obzvláště důležité pro starší softwarové balíčky a složité aplikace, které mohou vyžadovat významný čas a zdroje na úplnou rekonfiguraci pro ARM. Rosetta 2 je také optimalizována pro výkon, což minimalizuje dopad na rychlost a efektivitu aplikací běžících na Mx čipech. Její schopnost poskytovat kompatibilitu napříč různými architekturami je klíčová pro udržení kontinuity a produktivity v přechodném období, což je neocenitelné pro vývojáře a podniky, které se přizpůsobují novému hardwarovému prostředí Apple.

4. Využití Apple Mx Čipů pro pokročilý vývoj AI a strojového učení

Apple Mx čipy, s jejich ARM architekturou, přinášejí významné výhody pro vývoj AI a strojového učení. Díky integrovanému Neural Engine, který je optimalizován pro výpočty týkající se strojového učení, nabízejí Mx čipy mimořádnou výpočetní sílu a efektivitu pro rychlé zpracování AI modelů. Tento vysoký výkon, společně s nízkou spotřebou energie, umožňuje vývojářům AI efektivněji vytvářet a testovat složité modely, což je zásadní pro pokročilé aplikace strojového učení a hlubokého učení, a přináší nové možnosti v oblasti AI vývoje na platformě macOS.

Závěr

Přechod Apple na Mx čipy a ARM architekturu představuje novou éru v vývoji hardwaru a softwaru. Pro vývojáře to přináší nové výzvy, ale také nové příležitosti pro vytváření efektivnějších a výkonnějších aplikací. S nástroji jako Rosetta a možnostmi, které nová architektura nabízí, je nyní ideální čas pro vývojáře, aby prozkoumali nové možnosti a využili potenciál, který Mx čipy nabízejí. Osobně vidím největší přínos přechodu na novou architekturu právě v oblasti AI, kdy na poslední řadě MacBook pro s čipy M3 a pamětí RAM v hodnotách kolem 100GB je možné jednoduše spouštět složité LLM modely lokálně a zaručit tak bezpeční kritických dat vložených do těchto modelů.

Autorem je Michał Weiser, vývojář a ambasador projektu Mac@Dev, spadající pod společnost iBusiness Thein. Cílem projektu je zvýšení počtu uživatelů Apple Maců v prostředí českých vývojářských týmů a firem. 

Mac@Dev_Thein_3 (1)

O iBusiness Thein

iBusiness Thein a.s. je součástí investiční skupiny Thein Tomáše Budníka a J&T. Na českém trhu působí cca 20 let, dříve pod značkou Český servis. V roce 2023 firma zaměřená původně na opravárenství postupně rozšířila své kompetence díky získání autorizace prodejce Apple pro B2B a také díky partnerství s Applem v projektu zaměřeném na české vývojáře (Mac@Dev) a následně tuto transformaci završila přejmenováním na iBusiness Thein. Kromě obchodního týmu dnes iBusiness Thein disponuje týmem techniků – konzultantů, kteří firmám mohou poskytovat komplexní podporu při přechodu na Macy. Firmám nabízí zařízení od Apple kromě okamžitého prodeje nebo leasingu také formou služby DaaS (Device as a service).

O skupině Thein

Thein je investiční skupina založená zkušeným manažerem a investorem Tomášem Budníkem, která se zaměřuje na rozvoj technologických společností v oboru lCT, kyberbezpečnosti a průmyslu 4.0. Pomocí fondů Thein Private Equity SICAV a J&T Thein SICAV chce ve svém portfoliu propojovat zajímavé projekty a poskytovat jim byznysovou a infrastrukturní expertízu. Hlavní filosofií skupiny Thein je hledání nové synergie mezi jednotlivými projekty a udržení českého know-how v českých rukách.

Dnes nejčtenější

.