Zavřít reklamu

Zatímco v dnešní době se za hlavní hráče na poli trhu se smartphony považují společnosti Apple a Samsung, v roce 2010 byla situace poněkud odlišná. Do výroby smartphonů se pouštěla celá řada nejrůznějších technologických firem, velké popularitě se těšily produkty značky Blackberry, a pár svých hardwarových i softwarových želízek v ohni měl také Microsoft.

Jedním z nich byl tehdy operační Windows Phone 7, kterému Microsoft věřil natolik, že jej považoval za hřebíček do rakve konkurenčním smartphonům. Víra firmy Microsoft byla natolik silná, že se její zaměstnanci rozhodli ostatním telefonům s jinými operačním systémy vystrojit pohřeb.

Byl srpen roku 2010, a areál kampusu v Redmondu byl poněkud živější než v kterýkoliv jiný den. Nejednalo se ale o žádný svátek nebo karneval – kampusem procházel podivný pohřební průvod, který se ovšem v mnoha ohledech podobal průvodu masopustnímu. Nechyběli v něm zaměstnanci Microsoftu, odění do černé barvy a vyzdobení ikonickým logem „oken“, obří makety konkurenčních chytrých mobilních telefonů, ale také pohřební limuzína, alegorický vůz, lidé v prapodivných kostýmech a hráči na nejrůznější nástroje včetně dud. Zaměstnanci Microsoftu, opilí nadšením z právě dokončeného operačního systému Windows Phone 7, se tímto způsobem rozhodli symbolicky „pohřbít“ konkurenci v podobě iPhonu a BlackBerry.

V té době již byly na trhu i smartphony s operačním systémem Android, ty se ale Microsoft rozhodl z nějakého důvodu z pohřbu vynechat. Pohřeb byl natolik bizarní záležitostí, že se redaktoři serveru Business Insider tehdy rozhodli kontaktovat přímo společnost Microsoft s žádostí o vyjádření.

„Na internetu se objevilo poměrně hodně komentářů k dnešní párty týmu Windows Phone na oslavu dokončení systému Windows Phone 7. Podobné akce jsou v oboru běžné. Pro týmy, které pracovaly přesčas na vytvoření skvělého produktu, je to skvělý způsob, jak upustit páru a trochu se pobavit. Součástí akce byla hudba, hry, jídlo a průvod na fotbalové hřiště, kde se party konala. Součástí průvodu byla improvizovaná pochodová kapela složená ze členů týmu Windows Phone, bruslaři, jednokolka, kostýmy a několik podomácku vyrobených plováků, včetně pohřebního vozu pro soutěžící. Vše se neslo v duchu dobré zábavy a během oslavy se nikomu nic nestalo,“ vyjádřil se tehdy Microsoft.

Operační systém Windows Phone 7 byl oficiálně vydán 21. října roku 2010. Jeho součástí byl například internetový prohlížeč Internet Explorer Mobile, možnost psaní zpráv ve vláknech, specifická forma organizace kontaktů s názvem „People Hub“ nebo třeba funkce pro přehrávání multimédií. Společnost Microsoft ukončila podporu operačního systému Windows Phone 7 v lednu roku 2013, následovaly verze Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile, který byl oficiálně prohlášen za ukončený v roce 2020. Vývoj Windows 10 Mobile nicméně skončil již v roce 2017.

Dnes nejčtenější

.