Zavřít reklamu

V jednom z našich starších článků jsme informovali o nástroj TouchHLE, který vytvořil vývojář Hiraki no Yume, a který umožňuje emulovat staré aplikace iOS v systémech MacOS a Windows. Na základě tohoto projektu se jinému vývojáři podařilo emulovat tyto staré aplikace iOS na Android.

Vývojář se o pokrok ve své práci s nástrojem touchHLE podělil na sociální síti X. V posledních týdnech se mu podařilo nejen emulovat některé složitější hry, ale také portovat nástroj tak, aby fungoval na moderních zařízeních se systémem iOS. V jednom z příkladů vývojář ukázal klasickou hru Super Monkey Ball běžící na iPhonu SE s iOS 15.8.

Smyslem touchHLE je udržet staré hry při životě. S vývojem operačního systému iOS a zastaráváním některých rozhraní API nejsou aplikace, které jsou příliš staré a již nedostávají aktualizace, kompatibilní s nejnovějšími verzemi operačního systému. Moderní iPhony a iPady například neumí spouštět 32bitové aplikace, takže na nich nelze spustit většinu aplikací z počátků obchodu App Store. Díky touchHLE budou mít ti, kterým tyto aplikace a hry chybí, další šanci si je znovu užít, aniž by museli vlastnit starší iPhone.

Vývojářům už se takto podařilo vzkřísit hry jako je třeba Shrek, Resident Evil a Crash Bandicoot: Nitro Kart 3D. Vše je samozřejmě v tuto chvíli velmi experimentální a omezené, ale je rozhodně zajímavé sledovat, jak vývojáři pracují na spouštění aplikací pro iOS na různých platformách.

Dnes nejčtenější

.