Zavřít reklamu

Jednou z hlavních novinek chystaných iPhonů 16 Pro (Max) má být čipset A18 Pro, který iPhony opět posune z hlediska výkonu výrazně kupředu a umožní na nich dělat věci, o kterých jsme si ještě před pár lety mohli nechat jen zdát. Ačkoliv v tuto chvíli víme, že jej Apple opět vyrobí 3nm metodou, stejně jako tomu je u jeho nynějšího TOP procesoru ve formě A17 Pro, alespoň přibližný výkon byl doposud zahalen tajemstvími. Ty však nyní alespoň částečně rozehnal jeden spolehlivý zahraniční portál. 

Výsledky jednoho z prvních výkonnostních testů provedených přes aplikaci Geekbench 6 zveřejnil jako první portál TimesNowNews, kterému jej měl poskytnout důvěryhodný leaker. A18 Pro měl v testu dosáhnout konkrétně více než 3500 bodů na jedno jádro a více než 8200 bodů na více jader. A17 Pro přitom dosahuje ve stejném testu jen kolem 2900 bodů na jedno jádro a 7200 bodů na více jader. Výkonnostní skok se tedy zdá být vskutku monstrózní, zejména pak u jednodušších úkonů využívajících jen jedno jádro. O to zajímavější je, že A18 Pro má být stejně jako A17 Pro postaven na 3nm výrobní technologii společnosti TSMC. Ve své podstatě by se tedy mělo jednat o typově stejné čipy, byť A18 Pro bude vyroben pokročilejší 3nm metodou.

Pokud se uniklé informace o výkonu chystaných iPhonů 16 Pro (Max) potvrdí, je víceméně jasné, že bude novinka aspirovat na nejvýkonnější telefon své doby a samozřejmě i řady nadcházejících měsíců. V kuloárech se sice šušká o tom, že Qualcomm vyvíjí novou generaci čipu Snapdragon 8, kterou by měl Applu a jeho čipům řady A zatopit, nicméně podobné „šuškandy“ se nesly éterem prakticky před každým představením nového kousku Snapdragonu a vždy se ukázaly jako příliš odvážné. Nechme se tedy překvapit, jaká nakonec bude realita – a to jak ze strany Applu, tak i Qualcommu. 

Dnes nejčtenější

.