Zavřít reklamu

Společnost Apple v průběhu uplynulého týdne v oficiální tiskové zprávě k vydání nového sportovního řemínku pro Apple Watch mimo jiné také potvrdila, že operační systém iOS 17.3 bude vydán již příští týden. Zmíněná aktualizace přinese majitelům kompatibilních jablečných smartphonů hned tři nové hlavní funkce. Které to jsou?

Apple ve zmíněné tiskové zprávě uvedl, že od příštího týdne uvede novou tapetu Unity Bloom pro zamykací obrazovku iPhonu a iPadu. V souvislosti s tapetou Apple podotkl, že „vyžaduje iPhone Xs nebo novější s iOS 17.3 a iPad (6. generace a novější), iPad mini (5. generace a novější), iPad Air (3. generace a novější), 12,9″ iPad Pro (2. generace a novější), 10,5″ iPad Pro a 11palcový iPad Pro (1. generace a novější) se systémem iPadOS 17.3.“. Mezi nové funkce iOS 17.3 patří ochrana před odcizením zařízení, společné seznamy skladeb Apple Music a tapeta Unity Bloom na zamykací obrazovce.

Ochrana odcizených zařízení

Nemusí nutně platit, že odcizený telefon je zloději k ničemu. V dnešní době dokáží zloději také zjistit přístupový kód k danému zařízení. Se znalostí přístupového kódu pak zloděj může změnit heslo Apple ID oběti, vypnout funkci Najít a další, a získat tak plnou kontrolu nad zařízením. Zloděj může také pomocí přístupového kódu získat přístup k heslům uloženým v Klíčence na iCloudu a dalším citlivým informacím. Když je funkce zapnutá, je pro následující akce striktně vyžadováno ověření pomocí Face ID nebo Touch ID, přičemž náhradní přístupový kód již není k dispozici:

  • Přístup k heslům nebo přístupovým klíčům uloženým v Klíčence na iCloudu
  • Žádost o novou kartu Apple Card nebo zobrazení virtuálního čísla karty Apple Card
  • Vypnutí ztraceného režimu
  • Vymazání veškerého obsahu a nastavení
  • Provádění některých akcí s Apple Cash a spořicími kartami Apple Card v aplikaci Peněženka.
  • Používání platebních metod uložených v prohlížeči Safari.
  • Používání iPhonu k nastavení nového zařízení.

Pro obzvláště citlivé akce, včetně změny hesla účtu Apple ID přidruženého k iPhonu, přidává funkce k biometrickému ověřování ještě hodinovou bezpečnostní prodlevu. V těchto případech se uživatel musí ověřit pomocí Face ID nebo Touch ID, počkat jednu hodinu a znovu se ověřit pomocí Face ID nebo Touch ID. Apple však tvrdí, že když je iPhone na známých místech, například doma nebo v práci, k žádnému zpoždění nedochází.

Akce, které vyžadují ověření pomocí Face ID nebo Touch ID a mají hodinovou bezpečnostní prodlevu, když je funkce zapnutá:

  • Změna hesla Apple ID
  • Aktualizace vybraných nastavení zabezpečení Apple ID, včetně přidání nebo odebrání důvěryhodného zařízení, důvěryhodného telefonního čísla, klíče pro obnovení nebo kontaktu pro obnovení.
  • Změna přístupového kódu iPhonu
  • Přidání nebo odebrání Face ID nebo Touch ID
  • Vypnutí funkce Najít
  • Vypnutí ochrany před odcizením zařízení

Ochrana odcizených zařízení je funkce, kterou lze aktivovat volitelně a kterou najdete v Nastavení v části Face ID a kód a která je k dispozici pro všechny iPhony kompatibilní s iOS 17.3.

Sdílené playlisty v Apple Music

Nová možnost společných seznamů skladeb pro předplatitele Apple Music umožňuje více lidem přidávat, měnit pořadí a odebírat skladby ze sdíleného seznamu skladeb. Uživatelé mohou u skladeb v seznamu skladeb zanechat animované reakce emoji. Původně se očekávalo, že tato funkce bude spuštěna s iOS 17.2, ale ke konci období beta testování byla z této aktualizace odstraněna. Funkce byla znovu přidána v iOS 17.3 a webové stránky společnosti Apple potvrdily, že se vrátí v roce 2024.

Tapeta Unity Bloom

Operační systémy iOS 17.3 a iPadOS 17.3 obsahují novou tapetu Unity Bloom pro iPhone a iPad. Tapeta obsahuje obrys květin, které se při aktivním zobrazení vyplní barvou. Apple uvádí, že „rozkvetlé květiny a zářivé barvy představují panafrikanismus a symbolizují generace, které společně pracují na řešení nespravedlnosti a odstraňování systémových bariér“. K dispozici je také nový sportovní řemínek Black Unity pro hodinky Apple Watch a doprovodný ciferník Black Unity, který je k dispozici s operačním systémem watchOS 10.3, jenž bude rovněž vydán příští týden.

Dnes nejčtenější

.