Zavřít reklamu

Svět se sice s trochou nadsázky ještě ani nevzpamatoval z příchodu 3nm čipů Applu, ten už však chystá další skok kupředu. Již v příštím roce by totiž mohl 3nm čipy v iPhonech, Macích či iPadech vyměnit za pokročilejší 2nm, které by měly být jednak výkonnější, ale taktéž energeticky úspornější. 

Podle zdrojů dobře informovaného asijského portálu DigiTimes má nyní Apple finišovat ve spolupráci s jeho dvorním dodavatelem čipů, společností TSMC, na dokončení jeho prvních 2nm vlaštovek, které by mohly být použity právě v iPhonech coby A19 Pro. TSMC má totiž být schopné od příštího roku právě 2nm čipy hromadně vyrábět, čehož chce Apple na maximum využít a na poli procesorů konkurenci tak opět utéci. Jak výrazný výkonnostní a energetický skok lze očekávat nicméně zatím není tak úplně jasné, jelikož i samotné TSMC má teprve pár týdnů k dispozici první prototypy svých 2nm čipů, na kterých bude vše ještě ladit k dokonalosti.

a17 bionic

2nm čipy však nejsou pro Apple žádnou velkou metou. V minulosti jsme totiž hned několikrát slyšeli o tom, že jeho hlavním cílem pro nejbližší roky je dostat se na 1,4nm čipy, které by měly znamenat výkonnostně velký průlom na poli smartphonů, potažmo nositelné elektronky. Pozitivní je, že vzhledem k úspěchům ve vývoji výrobních technologií společnosti TSMC se nyní zdá, že svět od 1,4nm čipů dělí už jen relativně málo času. Konkrétně by se mohly začít vyrábět snad už v roce 2027, půjde-li vše podle představ. 

Dnes nejčtenější

.