Zavřít reklamu

Již koncem minulého roku jsme vás na stránkách našeho magazínu informovali o tom, že prodeje iPhonů mírně poklesly. To ale nutně nemusí pro Apple znamenat špatnou zprávu. Navzdory obavám analytiků z klesajícího objemu prodeje iPhonů je totiž pro průměrnou prodejní cenu společnosti Apple pozitivní zprávou, že se spotřebitelé rozhodli pro upgrade úložiště.

V září 2023 se přibližně 44 % kupujících iPhonů rozhodlo pro upgrade ze základního modelu s úložištěm, což odpovídá historickým trendům a znamená oživení po propadu v roce 2023. Podle nové zprávy společnosti Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) preference modelů s vyšším úložištěm přichází navzdory dřívější oblibě základních modelů, které mají nižší kapacitu úložiště i cenu.

Posun v preferencích úložišť odráží změny v chování spotřebitelů. Zpočátku byla potřeba většího úložiště dána rostoucí velikostí operačních systémů, knihoven aplikací a sbírek médií. V minulosti se díky rozšíření úložiště iCloud a streamování médií, jako je Apple Music, poptávka po modelech s větším úložištěm dočasně snížila. Uživatelé se však stále častěji snaží svá zařízení připravit na postupující trendy v technologiích a v souvislsoti s tím zvažují také delší kupní smlouvy a prodloužené doby používání svých zařízení.

Podle zprávy z 8. ledna mají analytici tendenci nahlížet na situaci na trhu v případě iPhonu 15 skeptičtěji než u jeho předchůdců – iPhonu 13 a iPhonu 14. V roce 2023 analytici zaznamenali 2% meziroční pokles tržeb za iPhone. V důsledku toho se domnívali, že slabé prodeje iPhonů během svátků budou mít dopad na první fiskální čtvrtletí společnosti Apple v roce 2024. Zpráva společnosti CIRP však poukazuje spíše na změnu v chování spotřebitelů než na jejich odklon od jablečných smartphonů.

Dnes nejčtenější

.