Zavřít reklamu

Od startu občanek v mobilu nás dělí už jen poslední dny. Digitální a informační agentura (DIA) totiž před malou chvílí na svém twitterovém účtu infomrovala o tom, že příslušné zákony umožňující spuštění eDokladů právě vyšly ve sbírce zákonů, což je pro jejich spuštění klíčové. Ode dnešního dne za 15 dní tedy bude moci celá novinka odstartovat a my tak budeme moci alespoň na některých místech nechat konečně občanky doma. Občanky do mobilů by měly jít stáhnout konkrétně od 20. ledna a to skrze aplikaci eDoklady, která bude od toho dne dostupná v App Store a Google Play. Elektronická občanku bude samozřejmě alternativní možností prokázání se na úřadech. Pokud jí tedy nebudete chtít využívat, i nadále bude možné používat občanku fyzickou ve formě plastové kartičky.

Pro úplnost se sluší připomenout, že občanky v mobilu nebudou alespoň zprvu plnohodnotnou alternativou fyzických kartiček. Povinnost eDoklady přijímat bude úřadům nabíhat postupně a to konkrétně takto:

  • Od ledna 2024 budou mít tuto povinnost ústřední správní úřady, s výjimkou zastupitelských úřadů.
  • Od července 2024 orgány veřejné moci, které nejsou ústřední, a dále kraje a obce s rozšířenou působností.
  • Od června 2025 ostatní úřady a subjekty, které mají ze zákona povinnost ověřovat totožnost.
  • Pokud se ale některé státní nebo soukromé subjekty dobrovolně rozhodnou ověřovat digitální údaje sami od sebe, budou mít tu možnost už od startu.

Dnes nejčtenější

.