Zavřít reklamu

SC-12 výrobce elektroniky Orava je malé a skladné zařízení, jehož úkolem je poradit si se zastřihováním chloupků, vousů i vlasů. Na trhu je mnoho univerzálů s desítkami nástavců, často si však s detaily až tak dobře neporadí a zatímco kupříkladu oholení pro ně není problémem, stran jemného zastřihování a depilace už to tak slavné není. A právě v tom odvádí SC-12 skvělou práci.

Obsah balení a fyzické parametry

Nevelká bílá krabička s potiskem ve svých útrobách ukrývá kromě samotného zastřihovače, který kombinuje stříbrnou a černou barvu a je opatřen ochranným víčkem, také druhý nástavec, hřebínek, čistící kartáček a praktický stojánek, do něhož lze celý set usadit. Obě hlavy jsou v případě potřeby omyvatelné, což usnadňuje údržbu a k napájení slouží jediná baterie typu AA. Bez příslušenství váží SC-12 pouhých 108 g a rozměrově zabírá 2,5 cm na šířku, 12,5 na výšku a 3 cm hloubky.

Zprovoznění, používání a čištění

Uvedení do provozu je jednoduché. Stačí tahem dolů odkrýt prostor pro baterii, s ohledem na polaritu ji správně vložit, aby plus směřovalo dolů, kryt zavřít a černým spínačem SC-12 zapnout. Pakliže chcete vyměnit hlavu, docílíte toho pootočením proti směru hodinových ručiček, přičemž optimální pozici pro manipulaci na zařízení naznačují symboly trojúhelníku a kruhu a na nástavcích ryska. Při opětovném nasazení je třeba vyvinout mírný tlak, aby hlava zapadla, takže se pak ryska nachází přesně ve středu kruhového symbolu.

K zastřihování ušních i nosních chloupků slouží klasická kruhová hlavice, která je dostatečně pevná a při výměně se vám nevysype do dlaně, jak tomu někdy bývá u levných konkurenčních variant. K úpravě kontur vousů, vlasů nebo chloupků na krku je určen nástavec s plochou čepelí.

U zařízení, která jsou v přímém kontaktu s lidským tělem je jejich udržování v čistém stavu velmi důležité a nemělo by tedy být opomíjeno. To platí samozřejmě i pro SC-12 a přistoupit k němu je ideální po každém použití, k čemuž výrobce přikládá zmíněný kartáček a zároveň doporučuje použít například papírovou utěrku. Po ukončení odstraňování nečistot je vhodné nástavce důkladně opláchnout pod tekoucí vodou a následně všechny součásti otřít a nechat doschnout. Povrch je matný a otisky tak na něm příliš neulpívají, pročež k jeho čištění postačí opět kousek papírové role, případně mírně navlhčený hadřík. Dodržování těchto zdánlivě banálních postupů, přináší kromě optimálního hygienického stavu také delší životnost.

Hodnocení a dojmy

Osobně jsem majitelem vícedílného značkového setu, k přizpůsobení detailů mne však zkušenosti přiměly si již před časem pořídit produkt podobný SC-12. Orava je o něco málo mohutnější než je u podobných zastřihovačů zvykem, díky tomu však mnohem lépe sedí do ruky, kdy poloha palce vychází přesně na spínač, což v kombinaci s nízkou hmotností vnímám pozitivně. Používání je komfortní a uživatele nečeká žádné tahání, cukání nebo dokonce bolestivé trhání. Zalíbil se mi i přiložený stojan, který je v koupelně rozhodně lepším řešením, než umisťování do nejrůznějších skleniček a podobně. Příjemným aspektem je také poměrně nízká úroveň hlučnosti a vibrací, díky čemuž se dá při tvarování dosáhnout vysoké přesnosti.

Orava SC-12 web

Cena

Cenovkou Orava SC-12 rozhodně pozitivně překvapí, ta se aktuálně pohybuje lehce nad hranicí 200 Kč, což je na takto vybavený a zpracovaný nástroj v podstatě bezkonkurenční. Přestože se jedná o malého pomocníka, svému majiteli dokáže přinést mnoho užitku.

Produkt můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.