Zavřít reklamu

Bluetooth nás provází takřka na každém kroku, přičemž si jej nejčastěji spojujeme se zvukem, i když jsou možnosti této technologie mnohem širší. Nejen v českém prostředí známý výrobce orava se jí chopil po svém a zákazníkům nabízí řadu svých bezdrátových reproduktorů s označením Crater. Do této rodiny patří také Crater L, partybox poskytující velmi vyrovnanou zvukovou kvalitu se slušným výkonem i výbavou, schopný napájení ze sítě i skrze integrovanou baterii, se kterým vykouzlíte tu pravou atmosféru na večírku, při grilování, stejně jako na hřišti, chatě nebo ve vašem obýváku.

Co ukrývá balení

Crater L není úplný drobeček, čemuž odpovídá také balení. Při přepravě brání poškození shora i na spodní straně polystyrénová forma a po sejmutí ochranného igelitu už narazíte na samotný reprobox společně s dálkovým ovladačem, napájecím adaptérem, 3,5mm kabelem o délce 1 m a dobře strukturovaným manuálem v několika jazykových mutacích. K provozu dálkového ovládání je zapotřebí 2 baterií typu AAA.

Design, výbava a fyzické parametry

Designově černý Crater L nijak nevybočuje, na první pohled se tedy od konkurenčních produktů stejného typu nijak výrazně neliší. Při bližším pohledu už jsou ale viditelné některé vychytávky. Ne každý party reproduktor dokáže nabídnout takovou výbavu sloty a konektory. Kromě běžného USB přítomnost čtečky micro SD karet už tak častá nebývá a připočítáme-li k tomu ještě 3,5mm stereo AUX vstup, možnost připojení dvojice mikrofonů nebo případně i elektrické kytary, což jsem osobně na 6,3mm vstupu MIC 2 vyzkoušel, a FM rádio, je to poměrně nadstandardní.

Na šířku si reprobox zabere 26,8 cm, vysoký je 61,6 cm a na hloubku je mu třeba rezervovat 27,1 cm. Drážka v horní části u ovládání dovoluje umístit zde telefon nebo menší tablet, není-li širší než 16 cm a tloušťkou nepřesahuje zhruba 1,7 cm. U produktu, jakým je party reproduktor, se předpokládá, že jej pravděpodobně budete chtít přemisťovat, čemuž je přizpůsobena hmotnost 5,5 kg. Při přenášení oceníte i šikovné madlo na zadní straně, kde najdeme také anténu pro příjem FM. Nechybí ani typické LED osvětlení v pestrých barvách s několika módy reagujícími na hudbu a praktický informační displej.

Ovládání

Ovládání je celkem intuitivní. Vše začíná u klasického vypínače. Po jeho zapnutí na sebe podsvícením upozorní jednotlivé prvky, konkrétně pro posun vpřed a vzad, přístup k LED osvětlení s patřičným symbolem a tlačítko pro spuštění či pozastavení přehrávání, na něž níže po stranách navazují Menu a Mode. Uprostřed se pak nachází velký otočný ovladač. Při prvním spuštění je reproduktor ihned připraven k použití v režimu Bluetooth, o kterém displej informuje zobrazením „bLUE“, pod nímž je vidět stav nabití baterie. Samotné párování probíhá velmi rychle a bez obtíží, přičemž při každém opětovném zapnutí se Crater L automaticky znovu spojí s posledním zařízením.

Prostřednictvím Menu a středového enkodéru lze volit mezi hlasitostí přehrávaného obsahu, ekvalizací výšek a basů a dále ovládat mikrofonní vstupy a dokonce k nim, pakliže je to žádoucí, přidat echo efekt, jehož úroveň je nastavitelná v rozmezí 0 až 10. Tlačítko Mode pak umožňuje přepínat mezi Bluetooth, FM rádiem a linkovým vstupem. Pakliže chcete poslouchat s flash disku nebo paměťové karty, stačí ve kterémkoli režimu zasunout médium, Crater se přepne na USB a začne z něj načítat.

Pokud jde o ovládání LED osvětlení, je krátkým stiskem na výběr ze 7 barevných odstínů, zatímco dlouhým vstoupíte do nabídky 6 variant světelných přelívajících se efektů nebo LED zcela vypnete.

Trocha technických specifikací

Abychom byli poctiví, zde je několik technických údajů. Crater L je vybaven 3 reproduktory, jedním 25mm výškovým a dvěma basovými o průměru 203 mm, což odpovídá 8″. Frekvenční rozsah výrobce udává v rozmezí 20 Hz až 20 kHz, přičemž výstupní audio výkon činí 50 W (RMS). Zařízení využívá Bluetooth standard 5.0 a v případě dvou kusů je k dispozici možnost párování True Wireless Stereo. Integrovaný tuner je schopen operovat zhruba v rozpětí 87,5 MHz až 108 MHz. Vestavěná nabíjecí lithium-iontová baterie s kapacitou 4 000 mAh dokáže zajistit provoz na 2 až 5 hodin, podle úrovně vybuzení.

Využití

Pro co všechno se dá zařízení typu Crater L využít? Primárně je předurčeno pro akce, večírky a podobně, může však posloužit i jako karaoke set, s nímž otestujete své pěvecké schopnosti, jednoduchý aparát pro zpívající hráče na kytaru nebo třeba cvičitele a konferenciéry, ale také jako nositel opravdu příjemného poslechového zážitku, především v případě stereo spárování dvou kusů.

Crater L web orava

Osobní dojmy a zvukové vlastnosti

Konstrukčně je na tom Crater L dobře, při manipulaci s ním nic nevrže ani necvaká, jak tomu někdy bývá u některých levných party reproduktorů. Povrch není vysloveně náchylný na otisky, ale na nějaké stopy po nich občas možná narazíte.

Výkon je pro většinu běžných situací dostačující, nejde o systém, který bude „bořit zdi“, ale pocitově působí velmi plně a dynamicky, zvláště pokud v nastavení „přikrmíte“ basy. Zvuk v žádném pásmu „netrčí“ a podání je kompaktní, i když hlasitost vytočíte až úplně doprava. Při testování s úrovní vybuzení zhruba 30 %, jsem se dostal za hranici avizovaných 5 hodin, takže baterie svou práci zvládá vzhledem ke kapacitě skvěle. S kytarou si lze Crater také příjemně užít, samozřejmě nejde o kytarové kombo, ale citlivost vstupu je dostatečná a tak nic nebrání třeba cvičení s podklady nebo jamování.

Crater L Výkon_1 web orava

Cena

Na své rozměry, šíři konektivity i zvukový projev Crater L cenou rozhodně překvapí. Ta se aktuálně pohybuje okolo 3 500 Kč, což působí s ohledem na výkon a poskytované možnosti opravdu přátelsky. Získáte tak parťáka k pořádání akcí dle chuti kdykoliv a kdekoliv.

Reproduktor lze zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.