Zavřít reklamu

Nové REST API umožní vývojářům snadno integrovat mapové podklady a mapové funkce do vlastních webů a aplikací. O výhodách nového řešení jsme si povídali s Janem Lašem, produktovým manažerem Mapy.cz.

Proč by měl mít provozovatel webu zájem o mapové API? K čemu ho může využít?

Když pomineme samotné mapové aplikace, tak se s mapovými podklady setká v podstatě každý uživatel internetu. Například, když hledá pobočku nějaké firmy, ubytování (a hotelový portál mu na mapě ukáže, kde jeho hotely leží) nebo když na e-shopu vyplňuje dodací adresu a systém mu při psaní našeptává město, ulici a číslo popisné. Využití mapových podkladů je ohromně široké a možností jsou tisíce.

Jan LaÁ

Proč je pro provozovatele webů výhodné využít mapové API?

Vytváření vlastních mapových podkladů je finančně náročné. Potřebujete opravdu kvalitní zdroje, navíc musíte počítat s častými aktualizacemi. Proto se využívají API od dodavatelů, kteří mapové podklady mají. Jedním z nich jsou české Mapy.cz, které nově nabízí REST API.

Takže použití již hotového mapového API je méně nákladné?

Určitě, je to celosvětově běžný způsob použití map na webu a v aplikacích. Mapy.cz chtějí podporovat české projekty, proto přichází se Zvýhodněným tarifem, který umožní malým a středním veřejně dostupným aplikacím fungovat zcela zdarma i pro komerční použití. U velkých projektů pak nabízíme ve srovnání se zahraniční konkurencí levnější ceny.

V případě našeho REST API nabízíme kromě finanční úspory i kvalitní data, o jejichž aktuálnost se stará 20členný tým kartografické redakce. Pro tuzemské weby může být velkou výhodou využití našeho API i fakt, že ho čeští uživatelé velmi dobře znají – snadno se v mapě orientují, její vzhled je pro ně čitelný. Dalším důležitým aspektem je dostupnost a spolehlivost API.

Co konkrétního mapové REST API umí a nabízí?

Dobře poslouží pro širokou škálu projektů. Vedle základní mapy je k dispozici i mapa turistická, zimní nebo také letecké snímky. Vše je dodáváno ve standardizovaném formátu mapových dlaždic, se kterými pracují rozšířené open source mapové knihovny. Uživatel si může přidávat svoje body (například pobočky, výdejní místa a podobně), plánovat trasy nebo přidávat další potřebné vrstvy. K dispozici je i Panorama, tedy sférické fotky celé České republiky, nebo našeptávač adres. A v neposlední řadě je jeho výhodou silná podpora – REST API využívá stejné servery jako Mapy.cz (potažmo Seznam.cz), což je nesmírně robustní řešení, které denně obslouží miliony uživatelů.

Je celé řešení už k dispozici a má reálné uživatele?

Ano, REST API je už veřejně k dispozici a vyzkoušet si ho může každý na tomto odkazu. Je k dispozici včetně tutorialů a testovací laboratoře, takže si lidé mohou dobře představit funkčnost svého projektu. Po úvodním provozu v beta verzi má již stovky uživatelů, kteří na REST API postavili svoje projekty. Namátkou je to Rohlík.cz, Multisport nebo ho pro plánování tras používá Plzeňský dopravní podnik. Využívají ho samozřejmě i projekty v rámci Seznamu, například Sreality.cz.

Dnes nejčtenější

.