Zavřít reklamu

Přední stránky médií po celém světě plnily v předešlých týdnech vyjma nových iPhonů 15 (Pro) taktéž zprávy o zákazu prodeje iPhonů 12 ve Francii kvůli údajnému zvýšenému elektromagnetickému záření, které mělo být zdraví škodlivé uživatelům. S rozhodnutím francouzských úřadů samozřejmě Apple nesouhlasil, jelikož pro tento telefon získal před startem jeho prodejů veškeré potřebné certifikace. Přesto se však rozhodl vyjít francouzským úřadům vstříc a výkon iPhonů 12 upravit tak, aby vydávaly méně elektromagnetického záření a tím splňovaly francouzské normy. Oprava dorazí už v iOS 17.1, který nyní Apple testuje v rámci vývojářského beta testování a které se nyní rozhodl částečně přiblížit skrze podpůrný dokument. A ten sice opravu potvrzuje, zároveň však odhaluje určitý zádrhel ve formě možného snížení kvality mobilních služeb, byť v naprostém minimu případů.

Apple ve svém podpůrném dokumentu vysvětluje celou situaci okolo údajně zvýšeného elektromagnetického záření takto:

Senzory pro detekci těla

iPhone je vybaven senzory, které rozpoznají, že leží na statickém povrchu, například na stole, a ne že je držen v ruce nebo vložen do kapsy. Tento mechanismus detekce mimo tělo, který se používá ve všech iPhonech už více než deset let, umožňuje zařízení mírně zvýšit vysílací výkon ve scénářích mimo tělo, aby se optimalizoval výkon.

Specifický zkušební protokol používaný ANFR (francouzskými úřady) vyžaduje, aby zařízení splňovala limity SAR na těle, i když je zařízení testováno mimo tělo na statickém povrchu. Toto rozhodnutí není v souladu s mezinárodními normami, které umožňují nezávislé testování mechanismů řízení výkonu, které nemusí být aktivovány během standardních testů SAR.

Aktualizace softwaru pro iPhone 12 ve Francii

Systém iOS 17.1 obsahuje aktualizaci pro iPhone 12 pro uživatele ve Francii, aby se přizpůsobil tomuto specifickému testovacímu protokolu, který vyžaduje snížený výkon při testování mimo tělo na statickém povrchu.

iPhone 12 už nebude zvyšovat povolený výkon, když je detekován stav mimo tělo, například když leží na stole. V oblastech s nízkým pokrytím mobilním signálem tak může tato změna vysílacího výkonu antény v některých případech použití mimo tělo vést k mírně nižšímu mobilnímu výkonu (signálu). U naprosté většiny uživatelů se neočekává, že by zaznamenali nějaký dopad.

Dnes nejčtenější

.