Zavřít reklamu

Bez internetového prohlížeče si lze používání mobilního telefonu v současnosti jen stěží představit. Ostatně,  internet je naším denním chlebem a kromě zábavy jej v hojné míře využíváme k i práci a tak podobně. Aby však byl „zkonzumovatelný“, je třeba jej procházet přes kvalitní prohlížeč, který tuto činnost výrazně zpříjemní ať už díky svému prostředí či „přídavným funkcím, které možnosti procházení internetu celkově rozšiřují. Jaký prohlížeč je však v současnosti tím nejoblíbenějším na mobilech?

Odpověď na tuto otázku není v žádném případě složitá a ani překvapivá. Vzhledem k velké rozšířenosti operačního systému Android od Googlu totiž asi nepřekvapí, že vládcem mobilního světa prohlížečů je Chrome, jehož podíl se pohybuje dlouhodobě nad 60 %. Druhé místo pak drží Safari, které v současnosti využívá kolem 26 % uživatelů. Podíl ostatních prohlížečů je pak už docela zanedbatelný. Vždyť třetí Samsung Internet drží jen něco málo přes 4 % podílu a to je na tom oproti svým menším konkurentům ještě dobře. 

Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

Rozdíl mezi Chrome a Safari je sice na první pohled markantní, je nicméně třeba si uvědomit, jak velká je uživatelská základna Androidu a jak velká Safari. Háček je navíc i v tom, že zatímco Safari je k dispozici jen na Apple produktech, Chrome si můžete nainstalovat jak na smartphony s Androidem, tak i na modely s iOS. A jelikož je poměrně oblíbený právě i na iPhonech, je jasné, že je to do značné míry na úkor Safari. Obliba jablečného prohlížeče nicméně v posledních měsících pozvolna roste a je proto možné, že se ke chromu pomalu, ale jistě přiblíží. Je nicméně jasné, že aby jej předehnalo, je prakticky nereálné. 

Dnes nejčtenější

.