Zavřít reklamu

Stalo se běžným jevem, že dodací doba nových iPhonů může být krátce po jejich uvedení relativně dlouhá. Podle nejnovějších zpráv ale v případě letošních modelů dochází naopak k jejímu zkrácení. Vypovídají o tom mimo jiné zprávy od společností, které se zabývají sledováním těchto záležitostí.

Zpráva společnosti J.P. Morgan odhalila již počátkem tohoto měsíce, že u iPhonu 15 a 15 Pro došlo k výraznému snížení dodací lhůty.  O týden později, 8. října, byl zmíněným nástrojem tento trend potvrzen. Dodací lhůty letošních modelů jablečných smartphonů klesají, a to celosvětově.  Průměrné globální dodací lhůty momentálně činí u modelů iPhone 15 a iPhone 15 Plus 15 dní za kus ve čtvrtém týdnu týdnu od zahájení prodeje oproti 17 dnům u každého z nich ve třetím týdnu. U iPhone 15 Pro zůstává doba dodání beze změny na 29 dnech, zatímco u iPhonu Pro Max se doba dodání snížila ze 46 na 35 dní.

Co se týče loňských iPhonů 14, v jejich případě činila dodací doba u příslušných modelů 2 dny, 6 dní, 33 dní a 40 dní. Někteří odborníci nicméně upozorňují na to, že vyšší průměrný počet dní u základních, tedy non-Pro modelů v roce 2023 oproti stavu v roce 2022, stejně jako nižší průměrná doba dodání modelů s označením Pro a Pro Max, nemusí být nutně vždy dobrým znamením, zejména pro dva po sobě jdoucí týdny poklesu. Delší dodací lhůty u high-endových iPhonů 15 mohly být podle odborníků způsobené dynamikou objednávek bezprostředně po spuštění prodeje.

Z regionálního hlediska se dodací lhůty u non-Pro modelů v USA nezměnily, a činí 15 dní pro každý z nich, zatímco u Pro modelů se zvýšily na 29 dní oproti 28 dnům ve třetím týdnu. V případě Pro Max klesly dodací lhůty z 54 dní na 36 dní. V Číně se doba dodání modelů iPhone 15 a Plus snížila na 14, resp. 15 dní z původních 21 dní před týdnem. Model Pro se opět zasekl na 29 dnech a model Pro Max klesl ze 43 dnů na 36 dnů.

V Evropě, konkrétně v Německu, se doba dodání nezměnila a zůstala na 15 dnech u non-Pro modelů, zatímco u modelů Pro a Pro Max se snížila na 30, respektive 37 dní z 32, respektive 42 dní. Ve Velké Británii zůstaly iPhony 15 a 15 Plus opět na stejné úrovni 15 dní, u modelů Pro se doba dodání snížila z 28 na 26 dní a u modelů Pro Max ze 44 na 33 dní. Rozhodli jste se letos upgradovat na iPhone 15? Jak dlouho jste na něj museli čekat?

Dnes nejčtenější

.