Zavřít reklamu

Výrobce s dlouholetou historií, jakým je Orava, v českém prostředí rozhodně není neznámým pojmem. Svými produkty a flexibilním přístupem, který reaguje na požadavky zákazníků, patří na trhu mezi hráče, jež mohou nabídnout širokou paletu produktů v oblasti spotřební elektroniky. Celkový záběr zahrnuje, kromě televizí, kterými je Orava známá, celou řadu kuchyňských spotřebičů či vybavení domácnosti, přičemž výrobce neopomíjí ani segment zdraví, kde stojí za zmínku například tlakoměry, oxymetry či inhalátory a stranou nezůstávají ani výrobky, jež ocení hlavně ženy typu žehliček na vlasy, fénů a podobně. Pestrý je i výběr stran audio zařízení a příslušenství, jako jsou multiroom systémy, Bluetooth reproduktory, sluchátka, nejrůznější přehrávače, ale také třeba meteostanice nebo bezdrátové nabíječky.

V případě Crater9 Orava zvolila stejně jako u některých dalších svých produktů multifunkční přístup, díky němuž pro řadu každodenních potřeb stačí jediné zařízení, pročež se zde snoubí RGB lampička, Qi bezdrátová nabíječka a Bluetooth reproduktor v originálním provedení, jež může skvěle doplnit interiér ložnice, ale také dětského pokoje nebo pracovny.

Obsah balení

V nevelké krabici s potiskem zobrazujícím Crater9, šíři jeho využití a základní popis funkcí najdeme samotný produkt, napájecí adaptér a praktický manuál v několika jazykových verzích, samozřejmě včetně češtiny. Při zprovoznění uživatele tedy nečeká žádné šroubování nožiček nebo něco podobného, pouze připojení ke zdroji energie a Crater9 je připraven k použití.

Funkce a ovládání

Ovládání

Ovládací prvky se nacházejí v horní části zařízení, přičemž je vlevo k dispozici tlačítko se symbolem Play, uprostřed dvě pro ovládání hlasitosti či posun vpřed i vzad v seznamu přehrávání a vpravo kulaté sloužící ke kontrole osvětlení.

Qi nabíječka

Crater9 je vybaven přihrádkou pro bezdrátové nabíjení smartphonu na šířku, což je jako šité na míru režimu StandBy iOS 17. Po umístění kompatibilního telefonu je dobíjení zahájeno prakticky okamžitě a probíhající proces začne indikovat červeně svítící dioda napravo. Platí, že ideální pozice, zajistí také ideální průběh nabíjení.

orava Crater 9 chargin 1 front

Bluetooth reproduktor

Pro spárování s Crater9 stačí podržet první z ovladačů opatřený symbolem Play a následně ve svém zařízení vybrat v seznamu Crater-9. Proces připojení signalizuje blikáním a poté rozsvícením modrá dioda nalevo. V průběhu testování jsem nenarazil na žádný problém s odpojováním nebo jinou nestabilitu.

S ohledem na velikost působí zvukový projev reproduktoru velmi vyrovnaně. Bohatosti větších konkurentů Crater9 sice nedosahuje, ale také nejde o žádný partybox, pročež pro účely běžného poslechu hudby nebo podcastů, k čemuž přímo vyzývá, jsou výkon i kvalita zcela dostačující. Dominují zde nižší středy, ale nikterak nepříjemně, zatímco překvapí skutečně minimální míra zkreslení při nejvyšším zatížení.

RGB osvětlení

Crater9 velmi dobře poslouží také jako decentní osvětlení. K jeho ovládání je určeno kulaté tlačítko vpravo na přední straně. Dlouhé stisknutí slouží k zapnutí a vypnutí a volbou krátkých pak lze procházet nabídkou barevných odstínů, u nichž je na výběr ze sedmi variant plných barev, konkrétně zelené, červené, modré, růžové, žluté, světle modré a bílé, jež doplňují 2 režimy duhy, kdy se celé spektrum přelévá po obvodu.

Klíčové parametry

Multifunkční Crater9 napájí 12V/1,5A adaptér. Bezdrátové nabíjení je kompatibilní se všemi zařízeními podporujícími standard Qi. Stran audio výkonu lze počítat s 5 W RMS. Crater9 je osazen reproduktorem s průměrem 50 mm a nabídne podle výrobce frekvenční rozsah 20 Hz až 15 kHz. Pokud jde o Bluetooth, podporuje zařízení verzi 5.0. a spojení na vzdálenost do 10 m. Výkon světelného prstence činí 2W. Fyzické parametry, u nichž je s ohledem na tvar určující 170 mm průměru, dále zahrnují 90 mm hloubky, které je třeba Crater9 rezervovat na stolku či poličce. Nízká hmotnost pouhých 0,5 kg znamená bezproblémovou přenositelnost v rámci domácnosti.

Cena

S ohledem na skutečnost, že člověk vlastně kupuje 3 zařízení v jednom, je cena, která se pohybuje okolo 1 300 Kč příznivá. Koupě bezdrátové nabíječky, Bluetooth reproduktoru a RGB lampičky, by rozhodně znamenala větší investici.

orava Crater 9 front phone playing detail

Hodnocení

Osobně považuji za největší přednosti zařízení design a zvukové vlastnosti. Kruhový vzhled se sice nemusí líbit každému, ale rozhodně nezapře originalitu a reproduktor, přestože je trochu netypicky umístěn v zadní části, poskytuje čistý zvuk, přičemž se není třeba obávat přidání hlasitosti. Ve výsledku tak výkon pokryje skutečně celou místnost, díky čemuž bude poslech srozumitelný, i když třeba zrovna umýváte nádobí. Svícení je příjemný bonus, který v ložnici oceníte při vstávání, v dětském pokoji se bude hodit „k odhánění strašidel“ a v pracovně či obýváku svými barvami přispěje k navození příjemné atmosféry.

Produkt můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.