Zavřít reklamu

Zda Apple někdy bude schopen konkurovat Googlu při budování webového vyhledávače, je otázkou. 15 miliard dolarů z Mountain View je pro něj prozatím dostatečným argumentem k tomu, aby příliš nevystrkoval růžky. Dobrý základ do budoucna však Apple ve svém arzenálu má. Mark Gurman z agentury Bloomberg poskytl tento týden ve svém zpravodaji Power On zasvěcený pohled na vyhledávací schopnosti cupertinské společnosti.

Podle Gurmana dohlíží bývalý výkonný pracovník Googlu a současný šéf umělé inteligence Applu John Giannandrea na obří tým zabývající se vyhledáváním. Tento v posledních letech vytvořil „vyhledávač nové generace“ s kódovým označením „Pegasus”, který dnes Apple používá v některých svých aplikacích a jejich výčet se brzy rozroste o jeden z největších zdrojů příjmů společnosti Apple, tedy App Store.

App Store reklamy nove zobrazeni

To sice není tak kolosální jako indexace celého webu pro výsledky vyhledávání, ale ukazuje to, že Apple své příjmy z App Store nebere na lehkou váhu. Gurman také upozorňuje, že Apple už nyní indexuje internet pro výsledky vyhledávání, které Siri a Spotlight mohou potřebovat, aby se uživatelům okamžitě objevily. V současnosti sice nemá připraveného vlastního konkurenta vyhledávače Google, Apple Park však ukrývá ty správné komponenty i odborné znalosti, které by umožnily jeho případné nasazení, pakliže by se to ukázalo potřebným.

Prozatím však Apple spokojeně sedí na miliardách dolarů od Googlu, jež mu plynou z toho, že Vyhledávání Google zůstává výchozím nástrojem v Safari.

Dnes nejčtenější

.