Zavřít reklamu

Když jsem dostal k otestování produkt EV-600 BT výrobce orava, byla to první chytrá váha, se kterou jsem měl tu čest. V domácnosti máme tu klasickou, ale osobně ji příliš často nepoužívám. Ve spojení s aplikací MovingLife, jež je k dispozici jak pro iPhony, tak zařízení s Androidem, je to však o něčem jiném. Množství průběžných údajů, které jsou v aplikaci dostupné, působí motivujícím způsobem.

Obsah balení a fyzické parametry

V potištěné bílé krabici kopírující tenké tvary i převažující odstín produktu spotřebitel narazí v podstatě jen na samotnou osobní váhu opatřenou ochrannými polystyrény zabraňujícími poškození při transportu společně s manuály v několika jazykových verzích, mezi kterými samozřejmě nechybí čeština.

To v praxi znamená, že ke zprovoznění je zapotřebí dokoupit 3 alkalické nebo dobíjecí baterie typu AAA nebo jako v mém případě sáhnout k těm doma uloženým. K jejich nainstalování stačí EV-600 BT otočit a na spodní straně pak mírně zatlačit směrem k sobě jazýček krytu klasického lůžka. Po jeho odkrytí zbývá jen z hlediska polarity, kdy na levou stranu nejvýše patří +, pod něj – a dolů opět +, správně umístit baterie a znovu jej zakrýt.

EV-600 BT působí hned na první pohled moderně. Z materiálů dominuje sklo kombinované s bílým odstínem povrchu, kovovými prvky senzorů a černým plastovým krytem na spodní straně. Váha má čtvercový tvar, kdy šířka i hloubka činí 30,2 cm, zatímco od podlahy na výšku zabere pouhých 2,2 cm. Celkovou hmotností 1,55 kg orava EV-600 BT neodrazuje od přenášení po domácnosti. Zařízení je vybaveno displejem, na kterém je naměřená hmotnost dobře viditelná. Další údaje, jako je BMI, tělesný tuk, voda v těle, kosterní svalstvo a další, jsou po spárování přes Bluetooth dostupné prostřednictvím aplikace MovingLife.

orava EV-600 BT display 1

Aplikace MovingLife

K získání aplikace lze využít QR kód na krabici či v tištěném manuálu, popřípadě zadat MovingLife do vyhledávání App Store nebo Google Play. Po instalaci software uživatele provede několika kroky, kdy je v prvním z nich vyzván k volbě lokálního účtu nebo v případě on-line varianty nabídne výběr několika standardních možností zalogování skrze e-mail a heslo, Facebook, Apple ID nebo login Google. U lokálního účtu stačí k postupu pouze klepnout na tlačítko Start.

orava EV-600 BT iPhone QR 1

Další obrazovka řeší jednotky, konkrétně metrické nebo imperiální. Následuje zadání klíčových údajů, jimiž jsou Jméno, Pohlaví, Datum narození a Výška doplněné o přepínač Režimu atleta, vhodného pro ty, kteří se svému tělu intenzivněji věnují každý den. Průvodce pokračuje k důležitému spárování s váhou přes Bluetooth 4.0 hlásící se jako Body Analyzer Scale B7. Zde je volba Propojit provázena ohlášením Propojení bylo úspěšné a možností buď Přejít na měření nebo se pomocí Zpět domů vrátit k úvodu. Rozhodne-li se majitel pro měření, dostane se mu několika jednoduchých instrukcí, jako je doporučení umístit váhu na rovnou a pevnou podlahu a na senzorech stát několik sekund bosýma nohama, dokud nebude měření dokončeno. Pak už si stačí jen prohlédnout výsledky, u nichž historie poskytuje přehled vývoje za den, týden, měsíc a rok. Pod ikonou Já ve spodní části obrazovky jsou k dispozici nástroje pro správu uživatelů a zařízení, ale také cílová hmotnost, BMI a další nastavení. Za zmínku stojí také možnost zpřístupnění údajů MovingLife v aplikaci Zdraví.

Co ještě váha umí a jak funguje

K získávání potřebných údajů v aplikaci EV-600 BT využívá principu BIA, tedy analýzy bioelektrické impedance. Při té v průběhu několika málo vteřin skrze takřka nezaznamenatelné množství proudu dokáže váha určit při započítání výše zmíněných osobních údajů, jako je věk, výška a podobně, podíl tělesného tuku či vody v těle, kosterního svalstva, ale i další veličiny, například bílkoviny, podkožní tuk, aktivní tělesnou hmotu nebo třeba metabolický věk.

EV-600 BT zapnutie dotykom

Vzhledem k přítomnosti 4 senzorů je měření velmi přesné, je však třeba upozornit, že se, jak v návodu k obsluze zdůrazňuje i sám výrobce, naměřené hodnoty nemusí shodovat s odbornou lékařskou analýzou například pomocí tomografu, i když se jí blíží. Nosnost EV-600 BT je 180 kg s přesností odstupňovanou po 100 g.

Cena

S ohledem na úroveň zpracování, zmíněnou nosnost i širokou nabídku aplikací poskytnutých informací o těle uživatele je aktuální cena 749 Kč rozhodně akceptovatelná. Mnohé konkurenční produkty v podobné cenové hladině nabízejí buď nižší nosnost nebo menší přesnost měření.

Hodnocení

Osobně oceňuji hlavně kvalitu zpracování. Při stoupnutí na váhu vás nečekají žádné pazvuky nebo podezřelé praskání a přes nízkou hmotnost působí produkt opravdu odolně. Design se také povedl a zvláště na oči příznivců jablečných produktů kombinace skla a bílého odstínu rozhodně nebude působit rušivě. Aplikace MovingLife by mohla být trochu zajímavěji uspořádána a graficky poutavější, vše potřebné zde ale člověk nalezne a navíc v češtině.

orava EV-600 BT web

Díky možnosti měření více uživatelů, se z používání váhy může stát docela zábavný proces a množství dobře dostupných údajů zafunguje jako poměrně silná motivace ke změnám, alespoň já jsem takového dojmu nabyl. Pokud hledáte rozumný, chytrý a dostupný způsob, jak být v obraze nejen stran vývoje hmotnosti těla, pak by orava EV-600 BT mohla být tím pravým.

Váhu můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.