Zavřít reklamu

Apple ve svém softwaru rád schovává různé drobnosti včetně skrytých aplikací, efektů iMessage a řady dalších prvků, které nemusí být na první pohled ihned viditelné. Jaká překvapení skrývají ikonky aplikací?

Některé ikony aplikací společnosti Apple v systémech iOS a iPadOS mají skryté funkce – užitečné, ale snadno přehlédnutelné detaily, měnící se vizuály a další chytré prvky. Zatímco většina ikon aplikací je poměrně jednoduchá, designéři uživatelského rozhraní společnosti Apple ozvláštnili následující aplikace pro iPhone a iPad.

Hodiny

Možná jste tomu dosud nevěnovali pozornost, ale ikona aplikace Hodiny na domovské obrazovce, v knihovně aplikací a ve vyhledávání Spotlight je funkční analogový ciferník hodin. Když se na ni podíváte, zobrazí se na ní stejný čas, který je uveden ve stavovém řádku, spolu s neustále se pohybující vteřinovou ručičkou.

Apple Maps a areál firmy Apple

Ještě předtím, než vznikly nativní Apple Maps, byly příslušnou aplikací pro iPhone OS a iOS Mapy Google. Přesto ikona představovala polohu 1 Infinite Loop, původního sídla společnosti Apple v kalifornském Cupertinu. Když byly Apple Maps poprvé vydány v systému iOS 6, ikona aplikace si zachovala polohu, ale zvýrazňovala pokyny turn-by-turn (i když chybně ukazovala sjezd z mostu na dálnici Interstate 280). Když v roce 2017 přišel operační systém iOS 11, společnost Apple aktualizovala ikonu Mapy s kouskem hlavní budovy v Apple Parku.

Testflight a vizualizace fází vývoje aplikací

V roce 2020 společnost Apple změnila ikonu aplikace TestFlight – nástroje, který pomáhá vývojářům třetích stran testovat beta verze jejich aplikací a uživatelům iPhonu vyzkoušet nové aplikace a aktualizace aplikací dříve než ostatní. Místo pouhé ploché vrtule se třemi listy je nyní vizuálně bohatým 3D znázorněním vrtule, ve kterém se toho ale děje mnohem víc. Lopatky vrtule jsou nyní ikonami aplikací v různých fázích vývoje.

Přepínač na ikonce svítilny v Ovládacím centru

Ikonu aplikace Svítilna sice neuvidíte na domovské obrazovce, ve vyhledávání Spotlight ani v knihovně aplikací, ale objevuje se na zamykací obrazovce a v Ovládacím centru. Barvy se invertují, když dlouhým stisknutím ikony Svítilna na uzamčené obrazovce zapnete, ale ještě působivější je, že přepínač na ikoně přesune tlačítko z vypnuté polohy dole do zapnuté polohy nahoře. ​​Toho samého si všimnete, když klepnete na příslušný ovládací prvek svítilny v Ovládacím centru, ale bílé barvy se změní na modré místo černých. Dlouhým stisknutím ovládacího prvku svítilny však otevřete ovládací prvky jasu a pohyb tlačítka zapnutí/vypnutí uvidíte ještě zřetelněji.

Ikonka Podcastů a hold iPodu

Apple podcasty nevynalezl, ale určitě je proslavil. Ostatně slovo „podcast“, poprvé použité v roce 2004, je složeninou slov „iPodH a „broadcast“ (vysílání). Apple přidal podporu podcastů do iTunes až v roce 2005 a aplikaci Podcasty pro iOS vydal až v roce 2012. Přesto existovaly aplikace třetích stran, které mohli uživatelé iPodů používat k přehrávání podcastů ještě před oficiální implementací společností Apple. Při navrhování ikony aplikace Podcasty použila společnost Apple písmeno „i“ ve slově iPod, aby zdůraznila, že jde o hlavní součást původu tohoto pojmu. Malé písmeno „i“ také připomíná ramena a hlavu člověka a mikrofon.

 

Dnes nejčtenější

.