Zavřít reklamu

Spolu s novými iPhony 15 (Pro) si na začátku září odbyly svou premiéru taktéž nové kryty FineWoven, které v nabídce Applu nahrazují ty kožené coby ekologická alternativa. Mnoho informací o nich nicméně doposud k dispozici nebylo a z prvních recenzí vyšly relativně rozporuplně. To proto, že si u nich někteří jablíčkáři stěžovali na relativně jednoduché poškození vrypy a tak podobně. I z tohoto důvodu si na ně proto nedávno posvítili odborníci z iFixit, kteří přišli se zajímavými zjištěními. 

iFixit se na FineWoven materiál podívali pod digitálním mikroskopem, který jim umožnil 52x a 490x přiblížení. Díky tomu mohla společnost potvrdit, že je FineWoven materiál skutečně tvořen velmi hustě tkanými svazky vláken, přičemž vlákna jsou mnohem menší než prameny vlasů. Mají totiž tloušťku asi 6 mikronů. Z jednotlivých vláken jsou tvořeny svazky o tloušťce asi 150 mikronů, které jsou následně navzájem proplétány, čímž vzniká „úplet“ pro horní stranu krytu. Jen pro zajímavost, kvalita materiálu je údajně natolik vysoká, že snese srovnání s materiálem používaným u bund Patagonia či Arc’teryx – tedy se špičkovými bundami pro outdoorový sport. 

Právě s kvalitou materiálu souvisí ve výsledku i odolnost krytů. Podle iFixit je totiž velmi obtížné kryty vyloženě poškodit rýhou či něčím podobným, jelikož vzhledem k umělému materiálu se vlákna takřka nedají zlomit. Dají se však poškrábat a mírně zmačkat, kvůli čemuž následně odráží světlo nepravidelně v porovnání s okolními vlákny, z čehož vzniká vizuální stopa. Bohužel, zatímco odolnost proti poškození prodřením a tak podobně je na velmi vysoké úrovni, odolnost vůči poškození tekutinami je poměrně nízká. Jelikož je FineWoven ve své podstatě látka, i přes impregnaci saje a kvůli tomu tak lze materiál poškodit například oleji a tak podobně, přičemž vyčištění je podle iFixit velmi obtížné. Je proto dost diskutabilní, zda je FineWoven skutečně plnohodnotnou náhradou za kůži či nikoliv. 

Dnes nejčtenější

.