Zavřít reklamu

Podle deníku The New York Times plánuje společnost Meta, které patří mimo jiné Facebook a Instagram nabídnout tyto sociální sítě za předplatné. Pokud budete mít zájem v Evropě používat Instagram a Facebook bez nutnosti sledování reklam, budete mít již brzy možnost zaplatit předplatné a reklamy zmizí. Pokud vám však reklamy nevadí, bude k dispozici i nadále bezplatná varianta, ve které se však budou reklamy ukazovat minimálně ve stejné míře jako nyní.

Meta se tak snaží výhovět regulační politice EU, která má dlouhodobé problémy se sběrem uživatelských dat, který sociální sítě provádějí. Ty jej potřebují pro přesné cílení reklamních sdělení na konkrétní skupiny uživatelů. Aby tak Meta vyhověla EU, nabídne placenou verzi sociálních sítí, ve které nebude muset sbírat žádná data. Uživatelé tak budou mít volbu, buď za používání sociální sítě zaplaltí sběrem dat nebo finančním poplatkem. To by podle právníků Meta mělo být dostatečné, aby se společnost vyhla dalším vysokým pokutám od EU.

Například v lednu letošního roku totiž úřad pro ochranu osobních údajů v Irsku udělil společnosti pokutu 390 milionů Euro za to, že jako podmínku pro používání sociální sítě nutila uživatele akceptovat cílenou reklamu. Právě cílenost reklamy je přitom pro sociální sítě hlavní výhodou oproti ostatním platformám, kde je cílení přece jen trochu omezenější než na platformě, kde o sobě mnoho uživatelů sděluje téměř vše.

Dnes nejčtenější

.