Zavřít reklamu

Společnost Meta se podělila o informaci, že evropští uživatelé se nyní mohou odhlásit od algoritmických zdrojů na Instagramu a Facebooku. Tímto krokem dostojí požadavkům zákona EU o digitálních službách, tedy Digital Services Act, zkráceně DSA. Stejnou možnost volby však firma neposkytne také uživatelům aplikací v USA ani kdekoli jinde mimo Evropu.

K přijetí opatření Evropskou unii vedly především v případě sociálních sítí obavy z dopadů algoritmických kanálů na uživatele, ke kterým se tak může prostřednictvím těchto médií
dostávat značně zkreslený obrázek o dění okolo nich. Narůstá tak riziko, že pokud jde o zprávy a světové události, budou vystaveni nejrůznějším formám dezinformací na úkor přístupu k faktickým informacím z důvěryhodných zdrojů, jež by vykreslovaly skutečný stav věcí.

V centru pozornosti DSA jsou společnosti působící v oblasti sociálních médií, přičemž cílem legislativy je vyvinout tlak a donutit společnosti, aby jejich nabídka měla transparentnější charakter stran doporučení i reklam, ale také aby pružněji blokovaly nelegální obsah, jakým jsou například materiály týkající se sexuálního zneužívání dětí a další.

NC-DSA_Header

Za podmínek, kdy společnosti používají sílu algoritmických zdrojů k rozhodování o tom, jaký obsah se bude zobrazovat kterým uživatelům, musí jim nabídnout možnost se z nich odhlásit, aby tak získali vyváženější mix.

Stejné právní předpisy mají dopad i na společnost Apple, pokud jde o doporučení a reklamy v App Store. Uvádění DSA do praxe je postupné a pro sociální sítě začne platit koncem tohoto měsíce.

Společnost Meta uvádí, že v souladu s požadavky DSA nabízí evropským uživatelům Facebooku a Instagramu možnost se z těchto algoritmických zdrojů odhlásit.

„Kromě dodatečné transparentnosti poskytujeme lidem také více možností, které jim pomohou přizpůsobit to, co se jim na Facebooku a Instagramu zobrazuje“, sdělil prezident pro globální záležitosti společnosti Meta Nick Clegg a dodal: „Již dříve jsem psal o našich AI procesech řazení a doporučování, které vám pomáhají zobrazovat obsah, o němž si myslíme, že pro vás bude nejvýznamnější a omezují šíření problematického obsahu, takže je méně pravděpodobné, že na něj narazíte. Nyní dáváme naší evropské komunitě možnost prohlížet a objevovat obsah na Reels, Stories, ve vyhledávání a dalších částech Facebooku a Instagramu, který Meta pomocí těchto systémů neřadí.“

Ve svém příspěvku pak Clagg záležitost blíže specifikoval takto: „Například na Facebooku a Instagramu budou mít uživatelé možnost prohlížet si Stories a Reels pouze od lidí, které sledují, seřazené chronologicky od nejnovějšího po nejstarší. Budou si také moci zobrazit výsledky vyhledávání založené pouze na zadaných slovech a nikoli personalizované speciálně pro ně na základě jejich předchozí aktivity a osobních zájmů.“

Když Evropa zavedla zákon o ochraně osobních údajů, známé GDPR, byly požadavky tak přísné, že i společnost Apple musela přijmout opatření, aby se jim přizpůsobila. Zde se ovšem přístup Applu a Meta odlišuje, namísto toho, aby tak cupertinský gigant učinil pouze v rámci Evropy, prohlásil, že stejná vylepšení ochrany osobních údajů nabídne všem svým zákazníkům po celém světě. Zdá se jako poměrně pravděpodobné, že by k DSA mohl zaujmout stejný postoj. Meta však změny omezuje striktně na evropské uživatele aplikací a v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by měla v plánu nabídnout stejné možnosti uživatelům v USA a dalších regionech mimo Evropu.

Dnes nejčtenější

.